Groningen stijgt naar plek 12 in top 100 van beste binnensteden

03 sep , 12:40 Nieuws
herestraat
De binnenstad van Groningen is gestegen naar plek 12 op de ranglijst van beste honderd binnensteden. Dat is één plek hoger, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Goudappel naar de ‘meest vitale’ binnensteden en winkelgebieden.
Het adviesbureau doet dit onderzoek eens per twee jaar en kijkt daarbij naar vier categorieën. Het gaat dan onder meer over de kwaliteit van het winkelaanbod, de winkelstraat zelf, veiligheid, leegstand, bereikbaarheid en bevolkingssamenstelling. Ook wordt meegenomen hoeveel mensen in de buurt van de stad wonen, hoeveel ze te besteden hebben en hoe vaak ze gaan shoppen.
Gemeenten besteden volgens de onderzoekers ook de laatste jaren meer aandacht aan de inrichting buiten. Nieuw dit jaar is dat het aantal bankjes in de winkelstraat zijn geteld en de aanwezigheid van groen. Daardoor is een winkelstraat koeler in de zomer.
Op twee van de vier gebieden zit de Groninger binnenstad bij de beste twintig van Nederland, namelijk het winkelaanbod en de inrichting van de straat. Het voordeel van Groningen is dat er in de omtrek weinig concurrente van andere grote winkelgebieden is. De stad Groningen behaalt op het gebied van het maximum parkeertarief wel opvallend laag.
In de ranglijst scoort Utrecht het beste, voor de vijfde keer op rij. Amsterdam en Den Haag staan op de tweede en derde plek. De lijst wordt afgesloten door Hoogeveen en Stadskanaal.