Groningen krijgt voor het eerst een burgerberaad over afval

03 okt , 14:30 Nieuws
afval
Jan Buurma
Groningen krijgt een burgerraad. Woensdag stemde de gemeenteraad van Groningen met een ruime meerderheid dat er een burgerberaad komt over afval. Een selectie van inwoners van de gemeente mag zich binnenkort buigen over de vraag hoe de gemeente de hoeveelheid afval kan verminderen.
"GroenLinks is blij dat het proces in gang gezet kan worden om het eerste burgerberaad van Groningen te laten plaatsvinden", aldus de fractie.
De gemeente Groningen heeft als doel om in 2030 volledig afvalvrij te zijn. De hoeveelheid restafval moet verminderd worden en er moet meer hergebruikt worden. Dit ambitieuze doel
kan alleen bereikt worden met inzet van alle inwoners. Afval is daarmee één van de weinige onderwerpen die zowel alle inwoners raakt. Om die reden wil de gemeente samen met inwoners naar de beste oplossing zoeken.
“We gaan iets heel bijzonders doen,” zegt GroenLinks-raadslid Tim van de Vendel. “Nog nooit hebben we in Groningen op zo’n manier inwoners betrokken bij een belangrijk politiek onderwerp. We hebben iedereen nodig om ons afvalprobleem op te lossen en hiermee krijgen we een oplossing die door de inwoners gedragen wordt. Ik ben ontzettend benieuwd naar de uitkomst.”
Begin volgend jaar gaat het burgerberaad van start. Voor die tijd kunnen tienduizend willekeurige Groningers al een brief in de bus verwachten met de vraag of ze mee willen
doen aan de voorselectie. “Ik hoop dat mensen zich massaal aanmelden. Je hebt niet vaak de kans om onderdeel te zijn van een stukje Groningse geschiedenis,” concludeert Van de Vendel.
(Bron: ingezonden bericht)