Bouw nieuwe slibkoekoverslag Garmerwolde begonnen

28 mei , 9:20 Nieuws
starthandeling bouw slibkoekoverslag formaat
Afgelopen vrijdag ging de bouw van een vernieuwde slibkoekoverslag van start op de rioolzuiveringsinstallatie (rwzi) in Garmerwolde. Rwzi Garmerwolde is de centrale verwerkingslocatie voor het zuiveringsslib van waterschap Noorderzijlvest en waterschap Hunze&Aa’s.
De bouw van een nieuwe slibkoekoverslag komt volgens Noorderzijlvest voort uit de wens tot vernieuwing. Enerzijds streeft het waterschap naar innovatie, energiebesparing en efficiëntere aan- en afvoer van slib naar partners die de eindverwerking van het slib verzorgen. Anderzijds zal dit leiden tot minder verkeersbewegingen , wat positief is voor alle omwonende van de rwzi Garmerwolde.
"Jaren geleden werd het slib dat achterblijft verspreid als meststof op het land. Dit is al jaren niet meer gewenst", aldus Noorderzijlvest. Het terugwinnen van fosfaat is daarnaast nodig, omdat de beschikbaarheid van fosfaat geen vanzelfsprekendheid is.
Energiezuinig en veiliger
De nieuwe slibkoekoverslag zorgt voor dertig procent minder energieverbruik dan de huidige installatie. Daarnaast wordt de belading van slib in vrachtwagens verbeterd. De vrachtwagens staan op een weegbrug en kunnen daarom zeer nauwkeurig worden geladen. Hierdoor komen er minder auto’s te rijden. Ook is de nieuwe overslag een zogenoemd gesloten transportsysteem. Dit betekent dat medewerkers minder in aanraking komen met de slibkoek.
Het slib van de waterschappen wordt onder andere verwerkt in Garmerwolde. Met de hierbij vrijkomende warmte wordt stoom geproduceerd voor levering aan bedrijven in en rond Delfzijl. Op termijn zal ook de grondstof fosfaat uit de asresten van de verbranding worden teruggewonnen.
Het officiële startsein werd gegeven door dagelijks bestuurder van Waterschap Noorderzijlvest Herman Beerda door het plaatsen van de eerste fundatiepaal.