Het jaarlijkse argusvlindertelweekend vindt plaats tot en met zondag 18 mei. Iedereen kan meetellen om de huidige situatie van bijna verdwenen vlindersoort in kaart te brengen.
Sinds 1990 is de argusvlinder volgens de Vlinderstichting met maar liefst 98 procent achteruitgegaan. Op de droge graslanden in het binnenland is de soort zelfs helemaal verdwenen. Het leefgebied van veel insecten is in Nederland grotendeels verdwenen. Bloemrijke graslanden, bermen vol kleur, tuinen met wilde bloemen: ze worden steeds schaarser. En ook de argusvlinder heeft daar last van.
Om te kijken waar de soort nog wél voorkomt, maar ook om te kijken waar de soort niet gezien wordt terwijl er wel gezocht is, is het belangrijk gestandaardiseerde tellingen te doen. Met deze gegevens kunnen de bestaande populaties beter beschermd worden. En er kan onderzocht worden wat de oorzaken zijn van het verdwijnen van de soort op andere locaties.
De argusvlinder dankt zijn naam aan de rij oogvormige vlekken op zijn vleugels. Argus was een reus uit de Griekse mythologie die over zijn gehele lichaam honderd ogen bezat. Ook de uitdrukking 'iets met argusogen bekijken' (iets wantrouwen) komt hier vandaan.
Meetellen tijdens het argusvlindertelweekend kan eenvoudig via zogeheten flextellingen, via de apps Butterflycount, Live-atlas of Observation van Waarneming.nl. Al deze apps zijn gratis te gebruiken. Ze houden bij waar de telling plaatsvindt (voor Observation moet daarvoor wel de 'Sessie' gebruikt worden). Tijdens zo’n telling telt u op een rustig wandeltempo de argusvlinder (en eventuele andere vlinders) die u ziet. Wanneer de telling geüpload wordt, is het overzichtelijk waar er allemaal geteld is in Nederland, waar argusvlinders zijn gezien, maar ook waar ze niet zijn gezien.
Kijk voor meer informatie: vlinderstichting.nl