Archeologisch wandelpark bij De Vork in Haren geopend

28 jun 2019, 14:25 Nieuws
wandelpark de vork haren
Provincie Groningen
Het wandelpark bij De Vork in Haren is donderdag officieel geopend. Dat gebeurde met de onthulling van een insectenhotel, door leerlingen van christelijke basisschool De Borg in Haren, gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk, wethouder Roeland van der Schaaf en ProRail-projectmanager Han Berends.

Aanleg wandelpark

De aanleg van het wandelpark, naast het opstelterrein voor treinen, in de splitsing tussen de sporen naar Assen en Winschoten, startte ruim een jaar geleden. Leerlingen van CBS De Borg plantten toen de eerste bomen geplant.
Ondertussen zijn er wandelpaden aangelegd en bomen en struiken geplant en is het terrein uitgegroeid tot een echt park, waar bezoekers kunnen wandelen en verblijven.

Archeologie

Het park wordt ook wel een archeologisch wandelpark genoemd, omdat er vele archeologische vondsten zijn gedaan tijdens de voorbereidende werkzaamheden. Zo zijn er sporen van boerderijen uit de late ijzertijd (200 voor Christus) en Romeinse tijd gevonden en voorwerpen van vuursteen uit de Steentijd, de tijd van de hunebedbouwers (3000 voor Christus).
In het park is een skeletboerderij gebouwd, die verwijst naar een boerderij uit vroegere tijden. Informatiepanelen van Geopark De Hondsrug geven bezoekers hierover meer informatie.
Het park is te bereiken via de Noorderzanddijk, een zijweg van de Oosterweg in Haren.

Groningen Spoorzone

De aanleg van het park is onderdeel van Groningen Spoorzone, het project waarbij de stations in en rond de stad Groningen aangepakt worden om de uitbreiding van het treinverkeer mogelijk te maken. Bij Groningen Spoorzone zijn de provincie Groningen, gemeente Groningen, ProRail, NS en het ministerie van Verkeer en Waterstaat betrokken.