In juni waren er opnieuw minder mensen met een WW-uitkering in Groningen. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV.
Eind juni ontvingen 5.637 inwoners van Groningen een WW-uitkering. Dat is 1,7% van de Groningse beroepsbevolking. In juni nam het aantal WW-uitkeringen in Groningen af met 4,4% (257 uitkeringen). In de gemeente Groningen ontvingen 2.413 inwoners een WW-uitkering, een afname van 1,7 procent.
De grootste afname van het aantal WW-uitkeringen kwam vanuit de uitzendsector en de bouw. Vooral stratenmakers, schilders en productiemedewerkers ontvingen minder uitkeringen. Ook vanuit de metaalindustrie en de voedings- en genotsmiddelenindustrie nam het aantal uitkeringen af. Vanuit de horeca, schoonmaak en vervoer & opslag was er een kleine toename van het aantal WW-uitkeringen.
Kansen voor werkzoekenden
Ondanks de uitdagende economie biedt de regionale arbeidsmarkt nog steeds volop kansen voor werkzoekenden. Volgens een recent gepubliceerd overzicht zijn er maar liefst zo’n 250 kansrijke beroepen in de regio. Veel van deze beroepen bieden al jarenlang goede kansen op een baan. Vooral in sectoren met grote maatschappelijke opgaven, zoals zorg, onderwijs, ICT en techniek, blijft het voor werkgevers lastig om goed personeel te vinden.
Nog steeds veel beroepen met goede baankansen
In het eerste kwartaal van 2024 nam de spanning op de arbeidsmarkt licht af. Personeel vinden blijft echter nog steeds uitdagend, blijkt uit de UWV Spanningsindicator. De arbeidsmarkt biedt volop kansen voor werkzoekenden.
Nieuwe kansrijke beroepen
In 2024 zijn er nieuwe kansrijke beroepen bijgekomen, zoals docenten maatschappelijke vakken (maatschappijleer en aardrijkskunde) en advocaten. Het grootste deel van de kansrijke beroepen zit in technische beroepen in sectoren als bouw, installatie en industrie. Het gaat hier in veel gevallen om beroepen op middelbaar niveau/gespecialiseerd vakmanschap, zoals allerlei soorten monteurs en installateurs, bouwberoepen en metaalbewerkers. Ook de zorg, het onderwijs en de ICT hebben een groot aandeel in de regionale kansrijke beroepen. Het gaat hier veelal om beroepen op hoog/wetenschappelijk niveau, zoals verpleegkundigen, docenten, data analisten en systeembeheerders.
Vooral in sectoren met grote maatschappelijke opgaven blijft de krapte een structureel probleem. Dit geldt met name voor zorg, onderwijs, ICT en techniek.