De Vrije Student: Investeer in toegankelijkheid gebouwen

Foto: Jan Buurma

Universiteitsraadspartij De Vrije Student, DVS, roept de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op om de gebouwen toegankelijker te maken. De studentenpartij ontvangt klachten vanuit studenten dat gebouwen van de universiteit niet goed toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.

“Het valt mij tegen dat in 2020 nog niet ieder universiteitsgebouw toegankelijk is voor mensen met een beperking” stelt lijsttrekker David Jan Meijer. “Deuren en ingangen zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers, liften ontbreken en ook aangepaste toiletvoorzieningen zijn vaak niet aanwezig.” Het valt de partij ook op dat evacuatiestoelen (waarmee rolstoelgebruikers via een trap kunnen worden geëvacueerd) vaak niet goed te vinden zijn.

De Vrije Student pleit ervoor om die verbeteringen snel door te voeren, nu de universiteitsgebouwen voor studenten en medewerkers tot september gesloten blijven.

Slecht geluid en doventolk

Ook valt het de partij op dat er bij speeches en videoverbindingen vaak geen rekening wordt gehouden met slechthorende studenten en medewerkers. “Bij raadsvergaderingen, werkgroepen en colleges is geen ringleiding aanwezig. Dat is een radiosignaal waarmee het microfoonsignaal rechtstreeks aan het gehoorapparaat wordt doorgegeven aanwezig. Ook is er bij belangrijke evenementen geen doventolk aanwezig en videoboodschappen van bestuurders worden vaak niet ondertiteld. “Toegankelijke en duidelijke communicatie is essentieel, zeker in de bijzondere tijden waar wij nu in zitten,” aldus Meijer.

Tot slot vindt de partij dat carrièrekansen voor internationale studenten gelijk moeten zijn als voor Nederlandse studenten. “Voor vacatures is nu nog beheersing van de Nederlandse taal vereist, dat is zeker vreemd wanneer je solliciteert voor een functie bij een Engelstalige afdeling, of wanneer je als bibliotheekmedewerker aan de slag wilt waar de voertaal doorgaans toch al Engels is.”

De Vrije Student heeft ook een voorstel om het toegankelijker maken van de gebouwen te financieren: “Er is een vacature voor een diversiteitsmanager voor een half miljoen euro.”

“Laten wij dat geld investeren om de universiteit voor iedereen toegankelijk te maken”, besluit Meijer.

 

(Bron: ingezonden bericht)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen