Alfa-college gastheer voor Europese Edison-conferentie

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Wutsje

Het Alfa-college is vandaag, maandag 30 november gastheer voor een Europese conferentie over ondernemerschap in het middelbare beroepsonderwijs (MBO).

Op deze conferentie worden de resultaten van het Europese Leonardo da Vinci project Edison gepresenteerd.

‘Train-de-trainer’
Een van de concrete resultaten is de oplevering van een Engelstalige cursus Ondernemerschap voor docenten in het mbo. De cursus is ontwikkeld door de MBO Raad, samen met het Alfa-college en 6 internationale partners.

De cursus bestaat uit workshops en digitaal lesmateriaal. De cursus is opgezet volgens het ‘train-de-trainer’-principe: één docent volgt de cursus, waarna hij of zij de cursus aan drie of vier collega’s kan geven. Dit om ondernemerschap en ondernemendheid in het onderwijs zoveel mogelijk te bevorderen.

De MBO Raad heeft samen met het Alfa-college en zes partners uit Ierland, Oostenrijk, Italië, Spaans Baskenland, Verenigd Koninkrijk een cursus Train-de-trainer Ondernemerschap ontwikkeld. Deze cursus is grotendeels digitaal (in het Engels) met een aantal workshops (ook in eigen taal mogelijk).

60 Vertegenwoordigers van MBO-scholen
Adri Mertens, Programmamanager Techniek bij het Alfa-college en betrokken bij de ontwikkeling van de cursus: “Maandag 30 november kunnen circa 60 vertegenwoordigers van mbo-scholen uit Nederland en Europa er voor het eerst mee kennis maken. De cursus is vrij beschikbaar voor alle mbo-scholen. De eerste groep cursisten gaat in het voorjaar van 2016 van start. We hopen dat zoveel mogelijk mbo-docenten in ondernemerschap worden opgeleid.”

Europese dag
Op de Conferentie komen ook andere resultaten van het Europese Edison-project aan bod. Manfred Polzin, Edison Projectcoördinator, presenteert de resultaten en het vervolgtraject.

Verder komt een aantal ‘good practices’ aan bod; dus wat is goed verlopen en wat valt daarvan te leren. “Bij de Edison-conferentie zijn diverse bestuurders van Europese mbo-instellingen aanwezig. Die hebben ’s ochtends al hun jaarlijkse EUproVET-bijeenkomst gehouden, aldus Hanneke Smid, Coördinator Internationalisering van het Alfa-college. “Het wordt dus maandag een Europese dag in Groningen!”

door de snel veranderende arbeidsmarkt en samenleving vraagt om een andere beroepshouding en vaardigheden van onze studenten. Daarom staan ondernemerschap en een ondernemende houding hoog op de onderwijsagenda.

Ondernemerschap is bij het Alfa-college benoemd tot één van de speerpunten die in het onderwijs naar voren komt, door de snel veranderende arbeidsmarkt en samenleving.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden