Horeca mag terrassen niet openen voor 1 juni; welke coronamaatregelen versoepelen?

Foto: Archief De Redactie

Het kabinet maakt dinsdagavond bekend welke coronamaatregelen versoepeld gaan worden tijdens een persconferentie van premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid.

Dinsdag vergadert het kabinet over het advies van het Outbreak Management Team (OMT) voorafgaand aan de persconferentie.

Horeca

De horeca mag niet voor 1 juni om 12.00 uur open. Het veiligheidsberaad, bestaand uit de burgemeesters van 25 veiligheidsregio’s, hebben daarvoor hun voorkeur uitgesproken.

Uitzondering op de sluiting van de horeca zijn de afhaalpunten voor eten en drinken. Dat zei minister Ferd Grapperhaus. Twee weken geleden werd gesteld dat tot 1 juni de horeca de deur dicht moet houden en daarna onder voorwaarden open mag. Dit betekent met voldoende afstand en maximaal dertig personen naar binnen en dat is inclusief het personeel.

De horeca hoopt op een eerdere versoepeling om al in het Pinksterweekeinde open te gaan. Het veiligheidsberaad verwacht dat de handhaving dat weekeinde niet goed te doen is. Daarbij is iedereen gebaat bij duidelijkheid over de coronaregels. Ook is het onverstandig om de horeca op 1 juni om middernacht te openen om te voorkomen dat er al in de nacht feestjes en/of andere bijeenkomsten worden gehouden.

Twee weken geleden presenteerde het kabinet een routekaart hoe Nederland volgens Rutte uit de intelligente lockdown moet komen.

‘Bestuurlijk dashboard’

Zondag werd middels berichtgeving van het AD, dat het kabinet een methode ontwikkelt om snel bij te kunnen sturen als het nieuwe coronavirus weer zou oplaaien. Er moet een soort ‘bestuurlijk dashboard’ komen waarin alle gegevens over de ontwikkeling van het virus, de situatie in de zorgsector en het effect van (het loslaten) van de maatregelen worden verzameld.

Daarmee kan het kabinet eventueel per regio of per sector op de rem trappen of de versoepeling terugdraaien als de verspreiding te veel toeneemt. Dinsdag wordt een definitief besluit daarover genomen en zal de minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid het nieuwe systeem naar verwachting bij de persconferentie toelichten.

Aangekondigd was dat behalve de horeca ook musea, culturele instellingen en het voortgezet onderwijs per 1 juni gedeeltelijk open mag.

Ook het openbaar vervoer gaat weer volgens een vrijwel volledige dienstregeling rijden. Wel gelden er voor alle sectoren strenge voorwaarden. Zo moeten bijvoorbeeld in het ov mondkapjes gedragen worden. Voor musea en schouwburgen geldt een reserveringsplicht.

Er mogen ook meer mensen samenkomen, vooralsnog dertig personen, maar het is niet duidelijk hoe mensen zich gaan gedragen en of ze zoveel discipline hebben dat ze de basisregels volhouden. Daarom wil het kabinet inzichtelijk maken wanneer het nodig is om snel en zo gericht mogelijk bij te sturen.

Dat betekent dat veel meer mensen op de been komen. De angst bestaat dat het virus dan meer kans krijgt om zich te verspreiden. De afstandsregel van 1,5 meter blijft overeind.

Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, geven vanavond om 19.00 uur een persconferentie waarbij de versoepelingen per 1 juni bekend worden gemaakt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden