Eerste stap uit ‘intelligente lockdown’: deze coronamaatregelen zijn versoepeld

Foto: De Redactie

Een aantal coronamaatregelen zijn versoepeld met ingang vanaf vandaag maandag 11 mei.

De basisscholen, kinderopvang, het speciaal basisonderwijs, de dag- en gastouderopvang openen vandaag weer hun deuren. De kinderen mogen weer naar school.

Dat de kinderen weer naar school zijn betekent voor veel ouders een opluchting, ook omdat de druk op gezinnen na acht weken heel groot werd. Daarnaast kunnen ouders uit de beroepen die weer aan het werk kunnen hun beroep weer oppakken.

Contactberoepen

Ook de meeste contactberoepen mogen weer aan het werk vanaf maandag 11 mei.

Het gaat om onder andere: rijinstructeurs, (para)medische beroepen (diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enzovoorts), ook medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat) hebben de deuren van de praktijken weer geopend.

Lees ook: Kapsalon Knippen & Zo opent maandag deuren na ‘intelligente lockdown’

Voor het contactberoep van sekswerkers geldt een uitzondering. Zij mogen mogelijk vanaf 1 september weer aan de slag.

Buitensporten

Iedereen mag buiten sporten (inclusief lesgeven), mits er 1,5 meter afstand wordt gehouden. Deze afstand geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar wel met 1,5 meter afstand ertussen. Wedstrijden, gezamenlijke kleedkamers en douches zijn verboden.

Bibliotheken

Bibliotheken openen hun deuren weer voor publiek. Ze nemen maatregelen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.

Openbaar Vervoer

Voor het openbaar vervoer geldt alleen gebruik hiervan te maken, als het echt nodig is, de spits te vermijden en elkaar de ruimte te geven.
Vanaf 1 juni is het verplicht om een mondkapje te dragen in de bus, trein en metro.

Wat gaat er naar verwachting veranderen per 1 juni 2020?

  • Voortgezet onderwijs start mogelijk (gedeeltelijk) weer op 2 juni;
  • Terrassen met zitplaatsen aan tafels waarbij 1,5 meter afstand kan worden gehouden zijn weer toegestaan.
  • Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen binnen open, onder voorwaarden: een maximum van 30 personen en 1,5 meter afstand (voor bioscopen geldt het maximum van 30 per zaal); bezoekers moeten reserveren of zich aanmelden; vooraf vindt een check plaats om in te schatten of er risico’s zijn.
  • Musea en erfgoed met een publieksfunctie, zoals monumenten mogen op basis van reservering open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand.

Wat gaat er naar verwachting veranderen per 15 juni?

Afhankelijk van de ontwikkeling of het virus onder controle te houden is, kan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) weer examens afnemen en praktijklessen geven. Voor het hoger onderwijs wordt de komende periode in kaart gebracht wanneer en hoe zij te zijner tijd weer open kunnen. Scholen nemen maatregelen om drukte in de spits zoveel mogelijk tegen te gaan, bijvoorbeeld door schooltijden aan te passen.

Wat gaat er naar verwachting veranderen per 1 juli?

Als we het virus onder controle houden, kunnen per 1 juli de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken, en bij parken, natuurgebieden en stranden weer open.
Ook hoopt het kabinet het maximum aantal bezoekers uit te breiden naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.

Wat gaat er naar verwachting veranderen per 1 september?

Als alles nog steeds goed gaat, gaan de deuren van het slot voor de fitnessclubs, sauna’s en wellness centra, sportkantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers.

Ook zijn alle binnen- en buitensporten dan weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal.

Als het mis gaat, worden de maatregelen weer aangescherpt

Het kabinet houdt de effecten van de versoepeling scherp in de gaten. Het virus moet beheersbaar blijven en het mag niet te druk worden in de zorg en op straat. Als het mis dreigt te gaan, worden de maatregelen aangepast.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden