‘We’ll meet again’: hommage aan vrijheid vanaf bordes Stadsschouwburg

Foto: © Fotografie Rieks Oijnhausen

Het lied ‘We’ll meet again’ van Vera Lynn werd dinsdagavond op verschillende locaties in de provincie Groningen ten gehore gebracht. Op het bordes van de Stadsschouwburg in Groningen zong Bert Visscher het lied.

Het initiatief om het lied te laten horen kwam van Karin Noeken (De Wijk de Wereld, De Steeg), waarop de cultuursector in Groningen inhaakte met als doel een hommage te brenten aan de vrijheid.

Door de coronamaatregelen gingen de festiviteiten om 75 jaar vrijheid te vieren dit jaar niet door.

Het lied ‘We’ll meet again’ uit 1939 wordt geassocieerd met de Tweede Wereldoorlog en was een hit bij velen die tijdens de oorlog gescheiden waren van hun geliefden.

© Fotografie Rieks Oijnhausen

Het lied was ook te horen vanaf het dak van Forum Groningen, in het Noorderplantsoen tot in het Lauwersmeergebied.

Lees ook: Cultuursector voorkomt dat het stil valt op Bevrijdingsdag

Lied Ramses Shaffy door heel Nederland te horen

Eerder op dinsdag werd om 16.55 uur het nummer Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy gespeeld. Radiozenders en zeker dertig beiaardiers deden mee met de actie, waaronder die van de Martinitoren in Groningen.

Het idee om in het hele land het nummer van de overleden chansonnier te laten horen, kwam van cabaretier Claudia de Breij en werd omarmd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het comité riep vorige week Nederlandse radio-dj’s en beiaardiers op om mee te doen en zo stil te staan bij 75 jaar vrijheid.

Het tijdstip waarop de Shaffy-klassieker te horen was, was niet willekeurig gekozen. Normaal gesproken wordt ieder jaar om 5 minuten voor 5 op alle Bevrijdingsfestivals in het land 5 minuten stilgestaan bij onze vrijheid.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden