Nationale Dodenherdenking: Aangepast vlagprotocol, de taptoe en het Wilhelmus

Foto: CC BY-SA 2.5/Wikipedia Commons/ Onderwijsgek

De activiteiten rond de Nationale Dodenherdenking vinden door de omstandigheden vooral vanuit huis plaats.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt heel Nederland om voor eenmaal op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Het vlagprotocol is éénmalig aangepast voor 2020, besloot premier Mark Rutte (VVD) vorige week.

De Nederlandse vlag mag vanaf zonsopgang tot zonsondergang halfstok hangen. Kun je geen vlag uithangen en wil je toch uiting geven aan je betrokkenheid bij 4 en 5 mei? Download dan de ik herdenk-poster en hang deze op 4 en 5 mei voor je raam.

Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58 uur het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Het Nationaal Comité omarmt het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en roept alle blazers van Nederland op het Taptoe signaal mee te spelen vanuit huis.

Lees ook: 4 mei-oproep aan alle trompettisten in Nederland!

De kransen in de gemeente Groningen worden gelegd door burgemeester Koen Schuiling en commissaris van de koning René Paas. Op 4 mei om 20.00 uur worden de oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en uit recentere militaire conflicten met twee minuten stilte herdacht. Door de coronacrisis zijn vrijwel alle herdenkingen en alle stille tochten afgelast.

Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis mee te zingen:

Wilhelmus van Nassouwe
ben ik van duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een prinse van Oranje
ben ik vrij onverveerd,
den koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd.

 

Kranslegging op de Dam

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima staan met premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema en Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité, bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Het koningspaar legt daar een krans. De koning houdt een toespraak, wat nog nooit eerder is gedaan door een staatshoofd op 4 mei. Koning Willem-Alexander doet dat nu wel, omdat het 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Lees ook: Aangepaste herdenkingen op 4 en 5 mei

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen