Aangepaste herdenkingen op 4 en 5 mei

Foto: Gemeente Groningen

Dit jaar zijn er op 4 mei geen stille tochten door de coronamaatregelen en alle kransleggingen vinden plaats zonder publiek.

Organisatoren van de 4 mei herdenkingen in de gemeente Groningen roepen op om het herdenken thuis te doen.

Kransleggingen

In Groningen, Haren en Ten Boer vinden een aantal kransleggingen plaats bij de diverse monumenten. Bij een aantal herdenkingen legt een vertegenwoordiger van het Groninger gemeentebestuur namens alle Groningers een krans. Dat doen burgemeester Koen Schuiling en de Commissaris van de Koning René Paas ook bij het monument op het Martinikerkhof. De burgemeester houdt na de twee minuten stilte een toespraak.

RTV Noord zendt de kranslegging en toespraak uit. Ook deze herdenking is zonder publiek. ‘Dat is heel jammer, maar wel erg noodzakelijk’, aldus het gemeentebestuur.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei ondersteunt het initiatief van de Oranjevereniging Etten-Leur. Zij vraagt iedere trompettist om op 4 mei om 19.58 en 30 seconden het signaal Taptoe te blazen. Dat kan vanaf het balkon, in de tuin of in de deuropening. Kortom: buiten.

Na de twee minuten stilte nodigt het Nationaal Comité 4 en 5 mei iedereen uit om buiten het Wilhelmus te zingen. Op deze bijzondere manier is Nederland weliswaar niet bij elkaar, maar wel mét elkaar.

Vlaggen

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt aan de bevolking om op maandag 4 mei de hele dag de vlag halfstok te hangen. Met zonsondergang kan de vlag weer naar binnen. Op Bevrijdingsdag, dinsdag 5 mei, kan de vlag de hele dag in top.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden