75 jaar Bevrijding van Groningen 1945-2020

Foto: Publiek Domein

Het is vandaag, donderdag 16 april precies 75 jaar geleden dat de stad Groningen bevrijd werd.

Groningen was de laatste provincie van Nederland, die werd bevrijd. In Groningen werd een zware strijd gestreden. In april 1945 verschansten de Duitsers zich in de stad. Ze boden hevig weerstand tegen de oprukkende Canadezen.

De bevrijding van Groningen.

In de week van 13 tot 16 april werd er hevig gevochten in de stad door zo’n zevenduizend Canadezen. Ze namen het op tegen drie Duitse brigades. De Canadezen namen als eerst het oosten van de stad onder vuur, om zo te voorkomen dat de Duitsers zich konden terugtrekken naar Delfzijl. De oprukkende Canadezen kregen te maken met een groot aantal sluipschutters waardoor de stad voor een groot deel huis voor huis veroverd moest worden.

Tijdens de Slag om Groningen braken door de hevige beschietingen een groot aantal branden uit. Grote delen van de Grote Markt, Waagstraat, Guldenstraat en de Oude Ebbingestraat gingen in vlammen op.

Op 16 april 1945 gaven de Duitsers zich uiteindelijk over. Bij de slag kwamen ongeveer 130 Duitse en ruim 40 Canadese soldaten om het leven. Daarnaast sneuvelden er 106 burgers.

Op 16 april 1945 werd Groningen bevrijd en kon op de Martinitoren de Nederlandse vlag uit.

Ook vandaag, 75 jaar later kleurt de Martinitoren rood, wit en blauw. Daarnaast riep de gemeente eerder deze week iedereen op de vlag uit te steken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden