Corona-ontwikkelingen vandaag in Groningen

Geplaatste 'units' bij het Martini Ziekenhuis.
Foto: Jan Buurma

GGD Groningen maakte woensdagmiddag bekend dat er vier nieuwe besmettingen zijn vastgesteld in de provincie Groningen. Daarmee staat de teller op 17 besmettingen.

Hieronder een overzicht van de laatste ontwikkelingen.

 •  Boekhandel van der Velde sluit de deuren van alle vestigingen.

 • Viering 75 jaar bevrijding grotendeels afgelast. Het is nog niet bekend wat er met de dodenherdenking op 4 mei gaat gebeuren. ‘Voor de Nationale Herdenking en de Nationale Viering van de Bevrijding op 4 en 5 mei wordt een vorm ontwikkeld die past bij de uitzonderlijke omstandigheden waarin wij ons nu bevinden’, aldus het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
 • Verenigingen halen geen oud papier meer op tot en met 6 april. Dat meldt de gemeente. Zelf haalt de gemeente het oud papier nog wel op. Kijk op gemeente.groningen.nl/afval/afvalwijzer of de gemeente of een vereniging het oud papier inzamelt.

 • Het aantal besmette UMCG-medewerkers is gegroeid naar 13 medewerkers. Dat valt te lezen op de website.
 • Ook de C&A heeft laten weten alle winkels in Nederland te sluiten.
 • De Primark heeft woensdagmiddag besloten de vestigingen tot nader order te sluiten. ‘Met het welzijn en de gezondheid van medewerkers en klanten voor ogen’, meldt de website.
 • Modewinkelketen WE Fashion houdt al zijn Nederlandse winkels tot nader order gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De keten heeft drie winkels in Groningen en één in Winschoten.
 • Studenten van het UMCG die de komende weken geen onderwijs kunnen volgen, bieden zorginstellingen in Noord-Nederland hun hulp aan. Via covidvrijwilliger.nl brengen zij vraag en aanbod bij elkaar.

 • De meerdaagse vrouwenwielerkoers Healthy Ageing Tour die voor een groot deel door onze provincie gaat is afgelast. De vijfdaagse wedstrijd stond gepland van 8 tot en met 12 april.

 • Maatregelen bij het Martini Ziekenhuis

Bij het Martini Ziekenhuis worden de speciale ‘units’ voor de ingang van de spoedeisende hulp geplaatst. Zo wil het ziekenhuis voorkomen dat patiënten die met spoed moeten worden behandeld het coronavirus binnen brengen.

 • UMCG opent speciale polikliniek

Het UMCG opent donderdag een speciale corona-polikliniek. De kliniek is bedoeld voor mensen met luchtwegklachten die een afspraak hebben op één van de andere poliklinieken van het ziekenhuis.

 • Kerkklokken luiden

Kerkklokken luiden een kwartier lang woensdag tussen 19.00 uur en 19.15 uur. De raad van Kerken roept alle kerken op om mee te doen om zo een boodschap van ‘hoop en troost’ te geven voor iedereen die te maken heeft met het coronavirus. Het is de bedoeling dat de kerkklokken ook op woensdag 25 maart en 1 april worden geluid.

 • NS en Arriva passen dienstregeling aan.

Vanaf zaterdag rijden er geen intercitytreinen meer van en naar Groningen. Vanaf ieder station in Nederland rijden twee treinen in alle richtingen. Ook nachttreinen zullen niet rijden. Reizigers moeten rekening houden met langere overstaptijden. De wijzigingen staan al in de reisplanner van de NS. Arriva rijdt sinds woensdag volgens een aangepaste dienstregeling. Deze is te vergelijken met een zondagsdienstregeling, met als aanvulling behoud van ochtendritten op werkdagen. Ook hier geldt de dienstregeling te checken voor vertrek.

 • MediaMarkt, Van Haren en H&M beperken de openingstijden

Diverse winkels gaan later open en sluiten de deuren eerder, vanwege het coronavirus. MediaMarkt, schoenenketen Van Haren en kledingketen H&M maakten dinsdag bekend dat de openingstijden beperkt worden. Van Haren is nog slechts vier uur in de middag open.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden