Spoorwegovergang Esperantokruising vanaf 4 april definitief dicht

Foto: Raymond Bos

De spoorwegovergang ter hoogte van de Esperantokruising in Groningen wordt zaterdag 4 april om 1.00 uur definitief afgesloten. De spoorwegovergang wordt vervangen door de Helperzoomtunnel, die op 3 april opengaat.

De Esperantokruising wordt opgeheven in verband met de komst van een extra spoor tussen stations Groningen en Groningen Europapark. Hierdoor kunnen er straks meer treinen rijden.

De huidige kruising is complex en onoverzichtelijk, door meerdere toe- en afleidende rijbanen. Met de nieuwe situatie van meer sporen en meer treinen is het voor de veiligheid noodzakelijk de overweg op te heffen.

Nieuwe routes auto’s en fietsers

Fietsers kunnen vanaf 3 april het spoor veilig kruisen bij de fietstunnel bij station Groningen Europapark, de nieuwe Helperzoomtunnel of het Herewegviaduct. Auto’s hebben behalve de Helperzoomtunnel ook de Hereweg en de zuidelijke ringweg als alternatieve routes.

Fietstunnel Esperantokruising

In de toekomst komt er ter hoogte van de Esperantokruising een fietstunnel onder het spoor. De opening daarvan is naar verwachting in 2025.

Gevolgen voor de bus

Vanwege de opening van de Helperzoomtunnel en de sluiting van de Esperantokruising rijdt lijn 8 vanaf 4 april een andere route. De haltes Kempkensberg, Haydnlaan, Wagnersingel en Groenestein komen te vervallen. Nieuw in de route zijn de haltes Verlengde Lodewijkstraat, Station Europapark en Sportcentrum Europapark.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen