Publieksdag: Primeur eerste waterstoftrein van Nederland in Groningen

De eerste waterstoftrein in Nederland trekt veel publiek tijdens de publieksdag. Voorafgaand aan de publieksdag kwamen onder andere Minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen, gedeputeerde Fleur Gräper van de provincie Groningen, maar ook bestuurders van Arriva, ProRail, DEKRA en Engie de innovatieve waterstoftrein bekijken.

Volgens gedeputeerde Gräper van de provincie heeft Groningen de primeur met de waterstoftrein in Nederland. De resultaten van de testritten zijn ‘veel beter dan verwacht’, ook ‘op het langer traject hoge snelheid handhaven ging goed’, aldus de gedeputeerde. Na de eerste proefweek ziet de uitkomst van de pilot er hoopvol uit. “De trein rijdt net zo als een diesel maar dan met veel minder geluid en geen emissie. Dat is een goede stap naar Zero emissie in 2035”.

Het traject Veendam-Stadskanaal is volgens de gedeputeerde een perfect traject om te starten. Op dat traject hoeven geen bovenleidingen weggehaald te worden en van systeem te veranderen. Daarvoor is waterstof een goed alternatief.

De trein waar mee getest wordt is de ‘Coradia iLint’ van fabrikant Alstom. In Duitsland rijdt deze trein op een traject tussen Bremerhaven en Cuxhaven. Nederland is het tweede land waar de trein op het spoor rijdt. De testritten tussen Groningen en Leeuwarden duren tot en met 14 maart.

Ook Minister Van Veldhoven ziet volop mogelijkheden voor het noorden. “Groningen is proeftuin van Nederland op mobiliteit. Na de eerste zelfrijdende trein nu ook de eerste waterstoftrein!”, aldus de minister. De minister: “Er wordt hier gewerkt aan een nieuw energiesysteem. Waterstoftreinen en -bussen kunnen in een vervoerscluster deel uitmaken van de waterstofvallei.” Daarbij doelt de minister op de ambitie om in het Noorden windenergie dat op zee wordt geproduceerd in een nieuwe fabriek om te zetten in waterstof.

Na een welkomstwoord kregen de minister en de bestuurders een rondleiding onder leiding van de maker van de trein Alstom.

Vanaf 12.00 uur opende de publieksdag waarbij het publiek toelichting kreeg van deskundigen van verschillende organisaties.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden