Sint Maarten 2015

Foto: Publiek Domein

Vandaag is het Sint Maarten. Kinderen lopen met (zelfgemaakte) lampionnen langs de deuren en zingen een liedje voor lekkers, zoals snoep en fruit.

Vooral Groningen kent een heel levendige sint-maartenstraditie. Veel Groningse liedjes zijn in het Groninger dialect. Kenmerkend in Groningen wordt meestal “Sint-Martinus” gezongen:

‘Sunt-Martinus bisschop
mit zien roege muts op,
mit zien laange stevels aan,
doar komt Sunt-Martinus aan’

Typisch voor Groningen is het liedje ‘Mien lutje lanteern‘ en ‘Ik staai veur joen deur‘. (Bron: Wikipedia)

Sint Maarten
Met Sint-Maarten vieren we de naamdag Sint-Maarten, een Bisschop van Tours (geboren in 316 en gestorven op 11 november 397). Zijn echte naam is dan ook Maarten van Tours. Sint-Maarten was een erg populaire heilige in de Middeleeuwen. In Nederland zijn enkele van de oudste kerken aan hem gewijd, zoals de Martinikerk in Groningen en de Domkerk in Utrecht.

Tradities
De tradities zijn per regio verschillend. In de ene regio viert men Sint-Maarten met optochten en in de andere regio wordt Sint-Maarten gevierd met vreugdevuren. Wat wel altijd terugkomt is de lampionnentocht. “Vroeger” werd gelopen met een zelfgemaakt papieren lantaarntje aan een stok. Ook kwam het voor dat het lantaarntje bestond uit een uitgeholde knol met een kaarsje erin.

Geschiedenis
Volgens James George Frazer, een Schotse antropoloog, is Sint-Maarten een voorchristelijk feest met een heidense oorsprong. Een vuur werd vroeger rondgedragen, voortkomend uit een vruchtbaarheidsritueel. De kerk zou dit ritueel hebben overgenomen, maar deze gedachte wordt niet door iedereen gedeeld.

Veel andere bezoekers zeggen namelijk dat de kerk het ritueel helemaal niet heeft overgenomen, maar dat Sint-Maarten door de kerk is geïntroduceerd. De moderne onderzoekers zitten tussen deze twee gedachtes in. Zij denken dat Sint-Maarten een bedelfeest is om ook in tijden van winter genoeg eten te hebben.
(Bron:beleven.org)

Groningen
In Groningen staat armoede centraal bij Sint Maarten in Martinikerk. Het gaat hierbij niet alleen over rondkomen met weinig geld, maar juist ook om de kracht van geven. Er is aandacht voor mensen die met weinig geld mooie dingen doen voor hun omgeving. Ook staan er weggeefkasten in de kerk.

De avond begint met een inloop en informatiemarkt, met daarna presentaties, interviews en filmportretten over en met Stadjers die vertellen over hun armoede en hoe ze daar mee omgaan. De Martinikerk is geopend vanaf 19.30 uur.

Overdag wordt in de Martinikerk op verschillende andere manieren aandacht gegeven aan de viering van Sint Maarten.

Lees ook: Sint Martinusviering Groningen verdiept zich

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen