Sint Martinusviering Groningen verdiept zich

Foto: Publiek Domein

De jaarlijkse viering van Sint Martinus in de stad Groningen richt zich dit jaar samen met verschillende maatschappelijke organisaties op de arme kant van de stad.

Naast het kinderfeest met lampionnen vindt op woensdagavond 11 november in het schip van de Martinikerk het evenement Sint Martinus’ Pronkjewails plaats, waar de armoede centraal staat.

Dit evenement vindt plaats op initiatief van de Protestantse Gemeente Groningen en diverse maatschappelijke organisaties.

Sint Martinus’ Pronkjewails
De avond begint met een inloop en informatiemarkt. Hierna zijn er presentaties, interviews en filmportretten over en met Stadjers die vertellen over hun armoede en hoe ze daar mee omgaan.

Sint Martinus’ Pronkjewails vindt in avonduren plaats. Overdag wordt op andere manieren aandacht aan Sint Martinus in de Martinikerk gegeven.

De Vrienden Martinikerk bereiden verschillende concerten voor. Organist Johan Beeftink bespeelt het Arp Schnitgerorgel, Auke de Boer verzorgt een carillonconcert. Daarnaast treden het Vocaal Ensemble Camerata Trinitati en het Schoolensemble GSV onder leiding van Marcel den Os op.

Aan het einde van de middag is er een Sint Martinus Vesper en wordt in de kerk een schilderij van Sint Martinus onthuld, gemaakt door beeldend kunstenaar Egbert Modderman.

Voederbieten
De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken deelt zaterdag 31 oktober tussen 11.00 uur en 13.00 uur op het Waagplein traditiegetrouw gratis voederbieten uit aan de Groninger schooljeugd. Ze kunnen daar Sint Martinuslampionnen van maken. De daarbij behorende lampionnenwedstrijd is op dinsdagmiddag 10 november in het koor van de Martinikerk.

Volksvermaken heeft voor dit jaar 1.000 voederbieten besteld. De bieten zullen ook bij verschillende basisscholen en locaties voor buitenschoolse opvang worden bezorgd.

Thuis- en daklozen
De Martinikerk organiseert op dinsdag 10 november een bijzondere maaltijd voor Groninger thuis- en daklozen. De organisatie nodigt deze groep Stadjers persoonlijk uit.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen