Vijf ervaren Groningse onderzoekers ontvangen een Vici-beurs

Foto: Publiek Domein

Vijf ervaren onderzoekers, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben ieder een Vici-financiering van 1,5 euro ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze Vici-beurs kunnen ze de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen.

NWO heeft in totaal aan 32 ervaren onderzoekers een Vici-financiering van 1,5 miljoen euro toegekend. Vici is één van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers die vrij zijn om hun eigen onderzoeksproject voor te dragen voor financiering.

Rector magnificus prof. dr. Cisca Wijmenga is opgetogen over de toekenningen: “In de Vici-ronde van 2018 visten RUG en UMCG achter het net. Gelukkig is dat in de ronde 2019 goedgemaakt met maar liefst vijf onderzoekers, van wie ook nog eens drie vrouwelijke! Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om een financieringsbijdrage te ontvangen van NWO. Met een Vici kun je echt een eigen onderzoeksgroep uitbouwen en consolideren.”

De Groningse Vici-laureaten van 2019 zijn: hoogleraar psychosomatiek Judith Rosmalen en adjunct hoogleraar celbiologie Liesbeth Veenhoff van de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, hoogleraar moleculaire systeembiologie Matthias Heinemann en adjunct hoogleraar moleculaire biologie Giovanni Maglia van de Faculty of Science and Engineering, en adjunct hoogleraar demografie Fanny Janssen van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen.

Over de Vici-beurs

In totaal dienden in deze Vici-ronde 2019 242 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn nu 32 gehonoreerd. De Vici-financiering is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren.

De Vici-financiering is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee instrumenten zijn de Veni-financiering (voor pas gepromoveerden, tot 3 jaar na promotie) en de Vidi-financiering (voor ervaren postdocs, tot 8 jaar na promotie).

Kijk hier voor welke onderzoeken het geld wordt gebruikt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen