Code geel voor zuidwesterstorm met zeer zware windstoten

Foto: Archief De Redactie

De storm Ciara die zaterdagochtend nog voor de Canadese kust woedt, trekt binnen een dag de Atlantische Oceaan over. Dat is ongekend snel, zegt Weeronline. Volgens de laatste berekeningen zijn er zondagmiddag en -avond zeer zware windstoten tot 130 kilometer per uur.

Nederland beleeft zondag de eerste storm van het jaar. Langs de westkust en in het noordwesten neemt de zuidwestenwind zondagmiddag toe tot stormkracht 9, verwacht Weeronline. Op de Wadden, in grote delen van Noord-Holland en Friesland, in het westen van Zeeland en Zuid-Holland en in de noordwestelijke helft van Groningen zijn zeer zware windstoten mogelijk tot 120 kilometer per uur. In het zuiden, midden en oosten van het land is sprake van zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur.

Weeronline waarschuwt het verkeer op de weg voor plotselinge, harde windstoten. Ook zal de storm waarschijnlijk schade veroorzaken aan huizen en andere gebouwen en er kunnen zondag bomen omwaaien. Vanaf de middag geldt het advies niet het bos in te gaan.

Het KNMI heeft voor de middag en avond code geel afgegeven vanwege (zeer)zware windstoten. De weerswaarschuwing voor Groningen geldt tussen zondagmiddag 12.00 uur en maandagochtend 8.00 uur.

De stormdepressie heeft de naam Ciara gekregen en wordt veroorzaakt door een zeer groot lagedrukgebied dat zondag ten noordwesten van Schotland trekt. Ook Groot-Brittanniƫ, de kust van Noord-Frankrijk en Belgiƫ zetten zich schrap.

Spoorbeheerder ProRail bekijkt zaterdagochtend of het nodig is om de dienstregeling zondag aan te passen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden