Gemeentelijke woonlasten fors omhoog voor tweede jaar

Foto: De Redactie

Huurders en huiseigenaren betalen in 2020 voor het tweede jaar op rij fors meer gemeentelijke woonlasten. Zij zijn vooral meer kwijt aan afvalstoffenheffing.

Dat concludeert het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO), gevestigd in Groningen, op basis van onderzoek naar de veertig grootste gemeenten.

Verhoging ozb-tarief

De grootste verhoging van het ozb-tarief is in Groningen met 15,2 procent. De gemeente heeft onder andere te maken met tekorten op het sociaal domein. De gemeente kiest ervoor om niet te bezuinigen op voorzieningen als de bibliotheek en de zwembaden, maar het tekort op te vangen met een hogere ozb-opbrengst. Dat blijkt uit de programmabegroting 2020 van de gemeente Groningen.

De woonlasten bedragen in Groningen gemiddeld 860 euro. Alleen Leiden scoort van de 40 grote gemeenten hoger.

Woonlasten huurders

Het tarief voor afvalstof- en rioolheffing blijft voor zowel een éénpersoons- als een meerpersoonshuishouden gelijk. Ook de woonlasten voor huurders blijft in Groningen gelijk blijkt uit het rapport.

In Apeldoorn stijgen die lasten met ruim 29 procent het meest. Dat komt neer op bijna honderd euro per jaar meer. Grootste reden van de stijging is de verhoging van de afvalstoffenheffing.

Hoeveel meer of minder mensen moeten betalen voor woonlasten, verschilt sterk per gemeente. Zo gaan huiseigenaren in Apeldoorn 17 procent meer dan vorig jaar betalen en huurders zelfs 29 procent, terwijl de woonlasten in Arnhem juist zullen dalen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden