Zijn koopwoningen betaalbaar in Groningen voor eenverdieners?

Foto: Publiek Domein

Door stijgende huizenprijzen en strengere hypotheekregels is het in veel gemeenten steeds lastiger om een woning te kopen. Hoe is dit in Groningen?

Voor eenverdieners met een jaarinkomen van 25.000 euro bruto is slechts 7,8 procent van de koopwoningen in Groningen betaalbaar. Bij een bruto jaarinkomen van 36.000 euro stijgt dat percentage naar 21,1 en bij 47.000 euro naar 47,6 procent.

Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Calcasa die LocalFocus heeft verwerkt in een digitale kaart. Daarop is voor potentiƫle kopers te zien of er in de gemeente(n) waar zij zoeken wel woningen in hun prijsklasse beschikbaar zijn.

Onderzoek

Calcasa is gespecialiseerd in data-analyse op het gebied van vastgoed. Zij bekeken voor elke gemeente de woningprijzen, de eisen voor hypotheken en andere relevante gegevens.

De uitkomst is verdeeld over drie inkomens. Een bruto jaarinkomen van 25.000 euro is volgens Calcasa het gemiddelde jaarinkomen van een startende brandweerman of verpleegkundige. Het tweede bedrag van 36.000 euro is dat voor de startende politieagent of leraar. Tot slot het bruto jaarinkomen van 47.000 euro is wat de gemiddelde brandweerman of verpleegkundige met tien jaar ervaring verdient.

Startende eenverdieners hebben op grond van de kaart van LocalFocus de meeste kans van slagen in het noorden van het land, zoals in Pekela en in Zuid-Limburgse gemeenten. Ook in de studentensteden Wageningen en Delft zijn relatief veel huizen betaalbaar met een bruto jaarinkomen van 25.000 euro.

https://twitter.com/LocalFocusNL/status/1214433735308787712

Voor verreweg de meeste huizen in ons land moet het bruto jaarinkomen hoger liggen dan 47.000 euro.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden