Fotoserie: Forum Groningen, een markant gebouw met eigen sfeer

Het nieuwe Forum Groningen is een markant gebouw met als motto ‘Verken de Wereld, ontdek de toekomst’. Voorafgaand aan de opening om 17.00 uur was er een rondleiding voor de pers door directeur van het Forum, Dirk Nijdam, architect Pieter Bannenberg en wethouder Paul de Rook.

Het tien verdiepingen tellende gebouw verbonden met roltrappen oogt licht en ruim bij binnenkomst.

Het doel is de bezoekers te inspireren door de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen, een platform voor de nieuwe informatievoorziening van de toekomst. Want zoals directeur Nijdam aangaf: ‘waar begint fakenieuws en waar het echte nieuws?’

Dat gebeurt met internationale exposities, film- en literatuurfestivals, debatten en talkshows, cursussen, workshops en lezingen, maar ook  door het hulp bieden bij bijvoorbeeld de aanvraag van een Digid.

Het Forum biedt naast de complete collecties van de stadsbibliotheek, verdeeld over meerdere verdiepingen en zalen, vijf filmzalen, een multifunctionele evenementenzaal, tientallen werk- en studieplekken, een Medialab, het Smartlab, een newsroom en het interactieve museum Storyworld, dat 12 januari 2020 de deuren opent.

Op de begane opende vrijdag ook het nieuwe VVV, Groningen Store.

Ook biedt het nieuwe Forum twee expositiezalen, dat volgens de directeur niet alleen voor Stad en Ommeland is, maar een uithangbord voor heel Nederland. Een speciale verdieping is gericht op kinderen en een kiosk. Ook biedt het gebouw speciale trappen, ga je op snelle of de langzame manier naar boven?

Drie thema’s zijn steeds opnieuw terug te zien in de programmering: actualiteit en samenleving, technologie en populaire beeldcultuur.

Opvallend is het huiskamergevoel, doordat overal in het gebouw zitjes en rust zijn gecreëerd. Daarnaast is vanaf iedere kant en verdieping een schitterend uitzicht van de stad te zien.

 

 

 

Forum Groningen is zeven dagen per week geopend. Men kan zo het Forum binnenlopen, er is altijd iets te doen. Grote delen van het gebouw zijn vrij toegankelijk, behalve voor een bezoek aan (film)voorstellingen, exposities, events en bijvoorbeeld Storyworld is een toegangskaartje nodig.

Binnen het Forum zijn drie horecagelegenheden. Op de begane grond is een café, met een terras aan de Nieuwe Markt en een filmcafé rond de filmzalen halverwege het gebouw. Op de tiende verdieping is een café-restaurant.

 

 

 

Forum Groningen

Het gebouw biedt ruimtes die verbonden worden door de vide en te zien zijn als gestapelde pleinen. Het verspringende interieur biedt wisselende perspectieven op de stad. Samen met de Grote Markt, Vismarkt en Nieuwe Markt vormt het Forum een netwerk van openbare ruimtes dat de oude binnenstad verbindt met de nieuwe binnenstad.

Onder het gebouw is een parkeergarage en een openbare fietsenkelder. In de parkeergarage hangt het kunstwerk ‘Wervel’. Het is een 20 meter lange LED-sculptuur, dat geïnspireerd is door een tornado. Het weerspiegelt wat de bezoeker kan verwachten in het Forum: verbeelding, licht, beweging en turbulentie.

Forum Groningen telt 17.000 m2 vloeroppervlak. Is de buitenkant nu scheef of recht? De binnenkant is anders dan de buitenkant doet vermoeden. Forum Groningen is een aanwinst voor de stad met een grote publiek functie.

De reacties van bezoekers waren onder meer: ‘indrukwekkend’, ‘prachtig’, ‘iconisch gebouw’ en ‘adembenemend’.

Het 24-uurs feestprogramma duurt tot zaterdag 30 november 17.00 uur. Aansluitend opent het eerste grote event in het nieuwe Forum IDFA. Vanaf 7 december 2019 host het Forum de grote internationale expositie over kunstmatige intelligentie AI: More than Human, in samenwerking met het Londense Barbican Centre. AI: More than Human biedt een uitgebreide inkijk in de nieuwe wereld met kunstmatige intelligentie.

Kijk voor alle informatie: forum.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden