Wintertijd 2019

Foto: De Redactie

Komende nacht van zaterdag op zondag gaat de wintertijd weer in. Komende nacht kunnen we een uurtje langer slapen, want de klok wordt een uur teruggezet.

Dit betekent dat in deze nacht van zaterdag op zondag de klok van 3 uur ’s nachts naar 2 uur ’s nachts, achteruit dus, gezet wordt.

De wintertijd is eigenlijk de normale tijd en duurt vijf maanden.

Het is ’s ochtends eerder licht en ’s avonds eerder donker doordat de daglichtperiode een uur verschuift bij de overgang naar wintertijd.

Een ezelsbruggetje voor zomer- en wintertijd is dat in het voorjaar de tijd vooruit gaat.

In Nederland is het onderscheid tussen zomer- en wintertijd in 1977 opnieuw ingevoerd. De belangrijkste reden hiervoor was dat men dacht dat je daarmee energie kon besparen.

Afschaffen Winter- en Zomertijd in 2019

De Europese Commissie wilde de zomer- en wintertijd afschaffen vanaf 2019. Met het voorstel werd niet ingestemd door de lidstaten. Pas in april 2021 wordt opnieuw naar het voorstel gekeken.

Het ingaan van wintertijd levert velen een uur extra slaap op. Het venijn zit voor veel mensen meer in het ingaan van zomertijd. Dat kan leiden tot slaapproblemen en wat wetenschappers een ‘social jetlag’ noemen: een bioritme dat uit de pas loopt met werk- of schooltijden.

Als het gaat om de gezondheidseffecten, wijzen wetenschappers vaak op het belang van zonlicht in de ochtend. Tijdens een bijeenkomst georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken waarschuwden deskundigen vorig jaar voor meer winterdepressies en een hogere kans op kanker en hart- en vaatziekten bij een permanente zomertijd.

Met een permanente zomertijd zou de zon hier op 21 december, de kortste dag, om 9.45 uur opkomen en ondergaan om 17.30. Als wintertijd altijd wordt aangehouden, komt de zon op 21 juni, de langste dag, al om 4.20 uur op en gaat hij om 21.00 weer onder.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden