Groningse digitale onderwijsgame ontvangt bijdrage van Google

Foto: CC BY-SA 4.0/Wikipedia Commons/Donald Trung

Voor het project Van Old noar Jong heeft het Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) een bijdrage van 30.000 euro ontvangen van Google. Onder leiding van RUG-hoogleraar Martijn Wieling wordt een digitale onderwijsgame voor het Gronings ontwikkeld.

Het project Van Old noar Jong kwam voort uit een vraag van Dorpsbelangen Zandeweer, Eppenhuizen en Doodstil over de mogelijkheden tot stimulering van het Gronings bij kinderen. Vervolgens is het idee voor de onderwijsgame Van Old noar Jong ontstaan.

De bedoeling van deze game is om basisschoolkinderen op een laagdrempelige en moderne manier in contact te brengen met het Gronings.

De afgelopen maanden is een eerste pilotversie van de onderwijsgame ontwikkeld. Het luisterdeel van de applicatie, ontwikkeld door leerlingen Game Architecture & Design van het Alfa College, is zo goed als klaar.

Met de bijdrage van Google, afkomstig uit het Community Grants Programma van Google Eemshaven, kan de onderwijsgame naar verwachting volledig afgemaakt worden. Leerlingen kunnen de game gebruiken voor alle aspecten van het Gronings: luisteren, lezen, spreken en schrijven.

Naast het afronden van de game is het de bedoeling om de onderwijsgame aan te bieden in 20 plaatsen in de provincie Groningen.

Bijzonder hoogleraar Nedersaksische / Groningse Taal en Cultuur Martijn Wieling: “Wij roepen daarom bij deze alle dorpsverenigingen met hart voor de streektaal op om zich bij ons aan te melden voor dit project.”

Het Community Grants Programma van Google Eemshaven ondersteunt lokale initiatieven die zich richten op educatie, techniek, duurzaamheid en het vergroten van de participatie van lokale inwoners.

De Rijksuniversiteit Groningen en het Huis van de Groninger Cultuur werken sinds 2016 samen op het terrein van onderwijs in, promotie van en onderzoek naar Gronings immaterieel erfgoed onder de noemer Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC). De missie van CGTC is het starten en faciliteren van activiteiten op het gebied van taal, cultuur, identiteit.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen