Drie winnaars Beste Groninger Boek 2019: Peter Middendorp, Auke Hulst en Sander de Hosson

De uitreiking voor Het Beste Groninger Boek 2019 kent dit jaar drie winaars. In de categorie fictie wonnen Auke Hulst met zijn roman Zoeklicht op het gazon en Peter Middendorp met zijn roman Jij bent van mij. Het boek Slotcouplet: Ervaringen van een longarts van Sander de Hosson won de prijs in de categorie non-fictie.

NOORDWOORD (voorheen Stichting Literaire Activiteiten Groningen, SLAG) maakte zondag de winnaars bekend. De feestelijke prijsuitreiking volgde op de viering van het tienjarig bestaan van SLAG, dat werd bekroond met de onthulling van de nieuwe naam van SLAG: Noordwoord.

Voor het eerst in de geschiedenis van de prijs voor het Beste Groninger Boek, wees de jury twee winnaars in één categorie aan: “Ieder argument voor de keuze voor het ene boek, geldt ook voor het andere. De ene schrijver is in Groningen geboren en met een voet vertrokken, de ander is hier ingeburgerd. De jury heeft voor beide schrijvers en voor beide boeken evenveel bewondering en heeft besloten dat een voorkeur in dit uitzonderlijke geval niet aan de orde is.”

Prijsuitreiking

De winnaars ontvingen uit handen van juryvoorzitter Wilma Mansveld de prijs: een voor de gelegenheid door de Groningse illustrator en vormgever Kalle Wolters gemaakt werk. De Groningse Swinder presenteerde deze middag zijn nieuwe single.

Uit het juryrapport

De jury was verrast over de enorme toevloed van ingestuurd werk: 66 boeken kreeg zij te beoordelen. “De Groningse bodem is kortom een inspirerende voedingsbron”.

Over winnaar in de categorie non-fictie

Over winnaar non-fictie De Hosson schreef de jury: “Deze bundeling van hoogst ontroerende columns over de laatste dagen van patiënten, eerder verschenen in het Dagblad van het Noorden, verdient door zijn openhartigheid over de worstelingen bij palliatieve zorgverleners een groot publiek. De kracht van de verhalen ligt in het mededogen dat De Hosson heeft met zijn patiënten, in zijn streven om de medische kennis niet te laten prevaleren boven een waardig afscheid. Het zijn verhalen vol dilemma’s; voor de patiënten, voor hun naasten én voor de zorgverleners. De eerlijkheid waarmee De Hosson beschrijft hoezeer hij keer op keer wordt geraakt door het einde van een leven, geeft reden voor diep respect.”

Over de winnaars in de categorie fictie

Met Zoeklicht op het gazon bewijst Auke Hulst zijn rijke schrijverschap. De keuze voor het personage, voor de stijl en het perspectief laten zien dat hij ook nu het experiment van een nieuwe vorm omarmt. Diep in het hoofd van Nixon en dicht op zijn bezwete huid, voelen we de woede en onmacht tegenover de pers, tegenover zijn rivaal met het jongensachtige uiterlijk. We ervaren de beklemming in het gevecht om zich een leven lang te bewijzen, in het lot van zijn afkomst die maakt dat hij een buitenstaander blijft in een wereld waar kennis en belezenheid minder telt dan een frisse huid. Wat de lezer rest is mededogen.”

Jij bent van mij van Peter Middendorp: “Zelfs als de lezer besluit geen begrip te hebben voor een moordenaar die bovendien dertien jaar zijn mond houdt, trekt Middendorp je zodanig mee in de gedachten, waarnemingen en herinneringen van boer Tille Storkema dat je als vanzelf deelgenoot lijkt te zijn van zijn daad en zijn zwijgen. In een razend knappe stijl wordt laag voor laag een beeld opgebouwd van een man die het leven ondergaat zonder zelf regie te nemen, van iemand die leeft in onveranderlijke patronen. Mijmeringen in mooie metaforen over zijn jeugd, wisselen af met passages over het politieonderzoek en de noodlottige misdaad zelf. Fascinerend.”

Beide auteurs namen voor de tweede maal de prijs in ontvangst. In 2013 won Hulst met Kinderen van het ruige land. Peter Middendorp kreeg de prijs in 2015 voor Vertrouwd voordelig.

Jury

De prijs voor het Beste Groninger Boek wordt sinds 2009 jaarlijks uitgereikt. De jury voor het Beste Groninger Boek bestond dit jaar uit juryvoorzitter Wilma Mansveld, directeur Veiligheidsregio Groningen, Roeli Broekhuis, directeur Erfgoedpartners, Bernard Cremer, boekverkoper bij Boekhandel Van der Velde, Pauline Durlacher, directeur Schrijversvakschool Groningen en Henk Spoeltman, oud-directeur van de Usva.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen