Met de trein naar Stadskanaal in 2025

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/Spoorjan

In 2025 is het mogelijk om met de trein naar Stadskanaal te rijden. De plannen om het huidige spoor tussen Veendam en Stadskanaal aan te passen zijn klaar. Dit houdt in dat het spoor in 2024 geschikt wordt voor de personentreinen van Arriva.

Als straks het spoor tussen Veendam en Stadskanaal ook geschikt is voor personentreinen van Arriva rijdt de stoptrein in 41 minuten van Groningen naar Stadskanaal, meldt de provincie. Het huidige spoor is de langste museumspoorlijn van Nederland en wordt nu alleen gebruikt voor ritten van de (historische) treinen van de Stichting Stadskanaal Rail (STAR).

Museumspoorlijn

In de zomer en bij speciale evenementen rijdt de STAR met de stoomtrein tussen Stadskanaal en Veendam. Met de STAR zijn afspraken gemaakt, zodat na de aanpassingen aan het spoor de stoomtreinen ook kunnen blijven rijden tussen Stadskanaal en Veendam.

De spoorlijn Zuidbroek-Veendam werd in 2011 al aangepast. Ruim 1.900 reizigers maken op een gemiddelde werkdag gebruik van de trein. Voor Stadskanaal is minimaal hetzelfde aantal te verwachten. Het nieuwe OV-station van Stadskanaal komt bij de huidige STAR locatie.

Ook de mogelijkheid voor het laten rijden van een sneltrein op werkdagen naar Emmen wordt nog onderzocht. Fleur Gräper-van Koolwijk: “Deze spoorlijn vormt een belangrijke verbinding in de sociaal economische versterking van deze regio”.

Voor de grote aanpassingen van het spoor heeft de provincie Groningen een bedrag van 62,8 miljoen euro beschikbaar gesteld. Volgens staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven “Draagt een spoorverbinding voor reizigers tussen Veendam-Stadskanaal bij aan betere bereikbaarheid binnen de regio Groningen. Daarom wil ik 5 miljoen euro bijdragen aan het opzetten van deze verbinding. ProRail kan nu aan de slag, zodat reizigers zo snel mogelijk van deze lijn kunnen profiteren!”

Samenwerking

Door de nauwe samenwerking tussen de provincie Groningen, de STAR, het ministerie Infrastructuur en Waterstaat, de gemeenten Veendam en Stadskanaal, Arriva en ProRail konden STAR en provincie vandaag de overeenkomst tekenen.

Reacties

0