Tweede Kamer unaniem: parlementaire enquête naar gaswinning in Groningen

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/Edwtie

De Tweede Kamer heeft dinsdag unaniem ingestemd met de motie van GroenLinks en PvdA voor een parlementaire enquete naar de gaswinning in Groningen.

Een parlementaire enquête is het zwaarste instrument van de Kamer.

Het doel van de parlementaire enquête is “het vertrouwen van de gedupeerden herstellen en om publiekelijk verantwoording af te leggen over de keuzes die door de betrokken personen, bedrijven en de overheid zijn gemaakt”. De enquête mag niet leiden tot vertraging van de schade- en versterkingsoperatie waar momenteel aan wordt gewerkt, benadrukt de Kamer.

Voorwaarden

De parlementaire enquête start op het moment dat er aan twee voorwaarden is voldaan, staat in de motie. Dit zijn:

‘De beoogde uitvoeringsorganisaties (het Instituut Mijnbouwschade en het Instituut Versterkingsorganisatie) zijn opgericht, wettelijk verankerd en functioneren en ‘fysieke versterking van de meest risicovolle woningen is structureel op gang gekomen, evenals het proces van schadeafhandeling.’

Kamerleden Tom van der Lee (GroenLinks) en Henk Nijboer (PvdA) stelden in december al voor een parlementaire enquête te houden, echter hielden de coalitiepartijende boot toen nog af omdat zo’n diepgravend onderzoek de aandacht zou kunnen afleiden van de schadeafhandeling en de versterking van onveilige gebouwen in Groningen.

Van der Lee heeft hierop het voorstel in overleg met de regeringspartijen aangepast. Alle partijen hebben de motie nu ondertekend.

De getuigen die worden opgeroepen, moeten allen komen en worden verhoord onder ede.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen