Nieuwe elektrische bussen in Groningen en Drenthe

Foto: Archief De Redactie

Een groot deel van het busvervoer in Groningen en Drenthe is vanaf december dit jaar ‘Zero-emmissie’. Dit houdt in dat de bussen 90 procent minder CO₂-uitstoot hebben.

Maandag presenteerden Qbuzz en OV-bureau een aantal demobussen van verschillende leveranciers om een indruk te geven met welk materieel Qbuzz in december 2019 gaat rijden.

In totaal gaan 164 bussen volledig elektrisch rijden. Hiervan gaan 59 Q-link bussen op Q-link 1, 2, 3, 4 en 5 volledig elektrisch rijden, met bussen van Heuliez, naast de tien elektrische voertuigen van VDL die al enige tijd rijden. Q-link 6, 12 en 15 volgen later, meldt het OV-bureau. Ook alle 45 stadsbussen van VDL in Emmen, Assen en Groningen gaan volledig elektrisch rijden en 60 streekbussen van Ebusco in de provincie Groningen en Drenthe worden volledig elektrisch.

De rest van de bussen, grotendeels bussen van Mercedes en Setra en de Van Hool dubbeldekkers, rijdt op HVO, een synthetische diesel op basis van rest- en afvalstoffen. Dit is niet zero-emissie, maar wel met een grote besparing in CO₂-uitstoot. Twee streekbussen van de firma Van Hool rijden al op waterstof, ook zero emissie. In 2020 komen er 20 en mogelijk 30 waterstofbussen bij.

“Deze aanpassingen aan het openbaar vervoer, die nu stevig gericht zijn op duurzaamheid, passen geheel binnen de energietransitie die we in het Noorden nastreven. Onze ambitie is om als Noordelijke provincies hierin een cruciale rol te vervullen,” aldus gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk.

Voor reizigers betekenen de nieuwe bussen, dat ze minder geluid maken en daarnaast is er meer luxe in de bussen door voorzieningen als comfortabele stoelen, wifi, airco en USB-laders.

De verwachting is dat de eerste bussen kort na de zomer geleverd worden. Hierna leren de chauffeurs de nieuwe technieken zullen de bussen in het straatbeeld verschijnen als er oefenritten gereden worden.

Met zijn vloot elektrische bussen is Qbuzz dan naar eigen zeggen koploper in Nederland. Het bedrijf passeert Amsterdam en Schiphol die samen ongeveer honderd elektrische bussen hebben.

(Bron: ovbureau.nl)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen