Eerste grote museale solotentoonstelling van Daan Roosegaarde ‘Presence’ in Groninger Museum

Daan Roosegaarde, Presence, 2019, Groninger Museum.
Daan Roosegaarde, Presence, 2019, Groninger Museum.
Foto: © Studio Roosegaarde

Het Groninger Museum toont vanaf 22 juni Daan RoosegaardePresence. Dat is het eerste grote museale soloproject van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde.

Presence is een nieuw, baanbrekend, interactief kunstwerk dat hij speciaal voor het Groninger Museum ontwikkelde. Het is een groot lichtgevend landschap dat door de aanwezigheid van bezoekers van vorm en kleur verandert. Deze installatie daagt uit tot fysieke interactie.

Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde (Nieuwkoop, 1979) staat bekend om zijn innovatieve ontwerpen voor de openbare ruimte, waarin social-design, kunst en (bio)technologie samenkomen. Hij typeert zijn werk als ’techno-poetry’.

In samenwerking met zijn team van ontwerpers, engineers en projectmanagers onderzoekt hij thema’s als de relatie tussen mens en technologie, tussen digitaal en fysiek en tussen levende en niet-levende materie. Natuurfenomenen als lichtgevende kwallen en vuurvliegjes fascineren hem en het element licht speelt vaak een grote rol in zijn werk.

Dit komt onder andere tot uitdrukking in projecten als Waterlicht, Smog Free Tower, Icoon Afsluitdijk en ook Presence.

Levend lab

Presence is een 800 m2 groot levend lab. Hoewel het kunstwerk het resultaat is van innovatief materiaaltechnisch onderzoek, is Presence voor de bezoeker heel intuïtief. De installatie bestaat uit verschillende sferen waardoor de bezoeker allerlei perspectiefwisselingen ondergaat – van groot en massief naar klein en beweeglijk, van donker naar licht.

In de ene zaal tekenen futuristische bollen lijnen op de grond. Een andere zaal lijkt gevuld met lichtgevend sterrenstof, wat doet denken aan het uitzicht op een grote stad vanuit een vliegtuig. Er zijn ook ruimtes die bezoekers lijken te scannen door ze in silhouetten en patronen vast te leggen. De interactie tussen bezoeker en kunstwerk levert steeds nieuwe beelden op. Kijken en observeren, maar vooral aanraken, voelen en bewegen zijn essentieel.

Inspiratie

Klimaatverandering en de wens om de leefbaarheid van ons landschap te verbeteren, inspireerden Roosegaarde tot het maken van Presence. Met de sporen die bezoekers in de installatie achterlaten, die na verloop van tijd verdwijnen en plaatsmaken voor nieuwe patronen, symboliseert Roosegaarde de invloed van onze menselijke aanwezigheid op aarde.

Groninger Museum

Presence is niet alleen voor Roosegaarde, maar ook voor het Groninger Museum een grensverleggend project, waarbij bezoekers daadwerkelijk invloed hebben op hoe de installatie eruit ziet. Presence is ontwikkeld in samenwerking met curatoren Sue-an van der Zijpp en Mark Wilson.

Boek

Ten tijde van de tentoonstelling verschijnt de monografie Daan Roosegaarde, uitgebracht door gerenommeerde kunstboekenuitgever Phaidon. Het Engelstalige boek is door Lecturis vertaald in het Nederlands en bevat bijdragen van Nico Daswani van World Economic Forum, Fumio Nanjo van Mori Art Center Tokyo, Carol Becker van Columbia University New York, en Daan Roosegaarde.

Daan Roosegaarde – Presence is van 22 juni 2019 tot en met 12 januari 2020 te zien in het Groninger Museum.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen