Spetterende opening Week van de Alfabetisering in Groningen

Het Alfa-college organiseert samen met de Stichting Lezen & Schrijven in de Week van de Alfabetisering tal van activiteiten om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid.

Maandag 7 september om 11.00 uur is het startsein, op het Damsterplein in Groningen. Jacques Wallage, oud-burgemeester van Groningen, en Marion Arends, regiodirecteur bij het Alfa-college en tevens regiomanager van de Stichting Lezen en Schrijven, verrichten de feestelijke opening.

Prinses Laurentien
Via een live-verbinding met Den Haag gaan ze in gesprek met prinses Laurentien. Ze lichten toe hoe er in Groningen aandacht wordt geschonken aan laaggeletterdheid. Prinses Laurentien is erevoorzitter van de Stichting.

Prinses Laurentien en Paul van Loon hebben speciaal voor de Week van de Alfabetisering een boek geschreven: “En dan komt de brandweer!”

Ochtendprogramma

  • In het ochtendprogramma dragen de stadsdichter en de kinderdichter een gedicht voor.
  • Een taalambassadeur vertelt wat het in het dagelijks leven betekent als je niet goed kunt lezen en schrijven.
    Leerlingen van een klas van de Siebe Jan Boumaschool, lezen voor uit het speciaal geschreven boek “En dan komt de brandweer!” door Prinses Laurentien en Paul van Loon.De brandweer zorgt net als in het boek voor een spetterende fontein op het plein.

Weekprogramma: workshops en foto-expositie

  • Op diverse locaties van het Alfa-college zijn er voorleesochtenden en workshops “Herkennen van laaggeletterdheid”.
  • Woensdag 9 septemberg wordt het Taalhuis in Musselkanaal geopend.
  • Wethouder Mattias Gijsbertsen opent donderdag 10 september om 9.30 uur de bijzondere foto-expositie Mijn Werkman in de Groninger Forum. Op uitnodiging van de bibliotheek brachten 365 cursisten van het Noorderpoort, Alfa-college, Stavoor en Humanitas een bezoek aan de expositie H.N. Werkman Leven & Werk in het Groninger Museum.De cursisten hebben opgeschreven welk werk zij het mooist vinden en waarom. Uit de 365 inzendingen zijn 18 deelnemers gekozen die met hun favoriete kunstwerk en hun eigen citaten te zien zijn in de foto-expositie.

Afsluiting
De Week van de Alfabetisering sluit op vrijdag 11 september af met de workshop “Eenvoudig communiceren”. Deze wordt gegeven op het Alfa-college aan de Admiraal de Ruyterlaan 2.

Week van de Alfabetisering
Van 7 tot en met 13 september wordt voor de 11e keer de Week van de Alfabetisering gehouden. Deze campagneweek vindt jaarlijks plaats rondom Wereldalfabetiseringsdag op 8 september 2015. Het aantal laaggeletterden in Nederland is 1 op de 9 Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar. Dat zijn 1,3 miljoen mensen!

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden