Traumaheli UMCG krijgt nieuwe standplaats op Groningen Airport Eelde

Foto: Eemskrant.nl/R. Degenhart

De nieuwe standplaats voor de traumahelikopter van het Mobiel Medisch Team (MMT) wordt gerealiseerd op Groningen Airport Eelde, meldt het UMCG.

Het huidige helidek op het dak van het UMCG blijft uitsluitend nog in gebruik om patiënten snel met de heli naar het UMCG te brengen als dat noodzakelijk is. Het MMT gaat naar verwachting medio 2016 vliegen vanaf de nieuwe standplaats in Eelde.

Het MMT is 24 uur per dag paraat om met de de traumaheli of auto medisch specialistische hulp ter plaatse te bieden bij ernstige ongevallen. De artsen en verpleegkundigen van het MMT blijven – buiten hun MMT-diensten – werken in de reguliere patiëntenzorg van het UMCG, op de centrale spoedopvang, bij de anesthesiologie of in de ambulancezorg.

De omwonenden van het UMCG krijgen aanzienlijk minder geluidsoverlast, doordat het aantal vliegbewegingen vanaf het UMCG-dak met zo’n zeventig procent zal afnemen.

Meer mensen in Noord- en Oost-Nederland kunnen sneller worden voorzien van gespecialiseerde traumazorg en er is een betere landelijke spreiding van de MMT-helicopters en dekking van Nederland mogelijk.

De inzet van de traumheli van het UMCG betreft de drie Noordelijke provincies, de Waddeneilanden, het Noorden van Overijssel en gedeeltelijk in Duitsland. De provincie Overijssel kan sneller worden bereikt door de nieuwe zuidelijker gelegen standplaats. Dit is ongeveer vier minuten tijdswinst.

Het MMT is in 2014 2149 keer ingezet, waarvan 1492 keer met de traumaheli en 657 keer met de auto.

Het MMT is 15 jaar actief in 2015; vanaf oktober 2000 operationeel met de auto en vanaf november 2001 met de traumaheli.
Sinds 2011 vliegt het MMT ook ’s nachts.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden