PvdA Groningen: Snel actie voor vaccinatie tegen kinkhoest

Foto: Publiek Domein

Zwangere vrouwen in Groningen moeten preventief gevaccineerd worden tegen kinkhoest, zo stelt de PvdA in schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.

“Minder vrouwen laten zich vaccineren, terwijl er in Paddepoel geregeld kinkhoest opduikt. Vooral jonge baby’s kunnen erg ziek worden”, zegt PvdA-fractievoorzitter Carine Bloemhoff.

De overheid wil de vaccinatiegraad omhoog brengen. Dit is nodig omdat steeds meer ouders op basis van ‘alternatieve feiten’ besluiten om maar niet in te enten. In de provincie Groningen is de vaccinatiegraad zo gedaald van 94 naar 91 procent.

Wachten op minster?

Zorgelijk, vindt Bloemhoff. ‘Door inenten komen ernstige ziekten als polio en mazelen nagenoeg niet meer voor in onze westerse maatschappij. Niet-vaccineren, vaak op basis van bij elkaar gegooglede informatie, leidt tot grote gezondheidsrisico’s bij baby’s en kinderen.’

In Paddepoel en andere Groninger wijken komt volgens de PvdA geregeld kinkhoest voor. Baby’s van twee maanden oud worden dan al gevaccineerd. Ook krijgen ouders het advies om niet naar het winkelcentrum te gaan en om onbekenden bij de kinderwagen weg te houden.

‘Veel jonge moeders weten echter niet dat zij zich als zwangere al hadden kunnen laten vaccineren tegen kinkhoest. Dat willen we snel veranderen’, zegt Bloemhoff.

Het ministerie van VWS heeft inmiddels besloten om alle zwangere vrouwen vanaf medio 2019 een kinkhoestvaccinatie aan te bieden. Zo worden baby’s het best beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn.

Nu informeren!

Dat is mooi! Maar de PvdA wil, gezien de grote risico’s voor de kinderen en de volksgezondheid, niet nog acht maanden wachten.

Bloemhoff: ‘Kinkhoest wacht niet op de minister. Daarom moeten we zorgen dat zwangere vrouwen nu al worden geïnformeerd dat zij zich tegen betaling kunnen laten vaccineren tegen kinkhoest. Wij vragen het stadsbestuur om dit snel samen met kraamzorgorganisaties, consultatiebureau en GGD te organiseren.’

(Bron:ingezonden bericht)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden