25e Noorderzon: Eén van de mooiste tot nu toe

Foto: Noorderzon Performing Arts Festival Groningen

Zondag werd de 25e editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen zonovergoten afgesloten met de drukbezochte traditionele Noorderzondag.

Het festival werd gerekend tot één van de mooiste tot nu toe; zoals het een jubileumeditie betaamt, meldt de organisatie.

Het programma werd door pers en bezoekers uitstekend ontvangen in combinatie met een weergaloos zomerfeest met dank aan al die bezoekers, vrijwilligers en de geweldige crew. Het werd een festivaleditie vol dynamiek; van een erepenning van de stad Groningen tot een nationale kunstrel over een beeld tot een veelbesproken programma.

Ongeveer 150.000 bezoekers bezochten over elf dagen Noorderzon 2015 in het Noorderplantsoen en de vele DownTown-locaties in de binnenstad van Groningen.Er werden meer dan 50.000 kaartjes verkocht. Zoals altijd waren vele zalen en tenten voor ongeveer 85% goed gevuld, ook op de regenachtige doordeweekse avonden. Tijdens de twee weekenden was het heerlijk zomers en zelfs zwoel.

Erepenning
Noorderzon 2015 begon prachtig met de duistere openingsvoorstelling Phobia van Club Guy & Roni, En-Knap en Slagwerk Den Haag. Burgemeester Peter den Oudsten opende direct daarna officieel het festival met het uitreiken van de Erepenning van de stad Groningen aan Noorderzon.

Divers hoofdprogramma
Het internationale hoofdprogramma van het festival was divers met opmerkelijke voorstellingen over zaken, die velen bezighouden op diverse continenten in de wereld. Over de positie van vrouwen in Iran (Amir Reza Koohestani), over de toekomstlozen in Chili (Pablo Larraín), over angst en xenofobie (Club Guy & Roni) en over een nieuwe toekomst in een jonge democratie (Teatro la Re-sentida).

Andere hoogtepunten waren het duizelingwekkende cinema-project An Elegy to the Medium of Film van Lundahl & Seitl, de ontroerende Uitverkorenen van De Utvalgte, de wereldpremière van het melancholieke en sociaal bewogen werk van Quarantine, de vakbondsbijeenkomst van Roger Bernat geheel gespeeld door het publiek, de terugkeer naar Groningen van de geniale choreograaf Antony Hamilton en de briljante jonge regisseur Christiane Jatahy en het ontwapenende acteren van vijf 11-jarige actrices in het ontroerende Employee of the Year van 600 HIGHWAYMEN.

Minifestivals binnen het festival
Noorderzon bestaat inmiddels uit verschillende ‘minifestivals’ binnen het overkoepelende performing arts festival. Noorderzon presenteerde dit jaar het nieuwe onderdeel NoorderZomerSchool. Met lezingen van wetenschappers over diverse onderwerpen onder meer gerelateerd aan kunst, voor zowel volwassenen als kinderen.  Daarnaast sprak Damiaan Denys over angststoornissen in een bomvolle Noorderkerk. Damiaan Denys is 30 augustus te gast in VPRO’s zomergasten.

Hoogtepunten Muziekprogramma
Het muziekprogramma bevatte hoogtepunten met het optreden van wereldster Neneh Cherry samen met Rocketnumbernine. Cherry gaf een geweldig optreden met veel nieuw werk, maar ook enkele van haar grote hits. Son Lux en Sturgill Simpson gaven memorabele optredens in de Spiegeltent, het Canadese Ought brak poptempel Vera af en Maarten Vos en Greg Haines speelden een indrukwekkende show in de Der Aa-kerk.

Het literaire ‘feest’ ontving onder andere Dichter des Vaderlands Anne Vegter en Theo van den Boogaard kreeg enorme bijval naar aanleiding van zijn Bob Dylan-project. Het jonge gasten programma ROTOR werd bezocht door duizenden kinderen en zat boordevol doe-dingen en voorstellingen.

Het kunstproject van Klaas Jan Geertsema in samenwerking met het Centrum Beeldende Kunst Groningen en Platform Gras, een muur over de vijver, werd door meer dan 12.500 mensen gepasseerd.

Oogradio’s Glasnost was voor het eerst te gast bij Noorderzon om dagelijks 3 uur lang live radio te maken over het festival. Noorderzon is diep geworteld in de lokale cultuur en dat was in alle lagen van het programma zichtbaar.

Groeiend aantal internationale bezoekers
Ook dit jaar werd Noorderzon weer bezocht door veel (internationale) professionele bezoekers. Programmeurs die van overal ter wereld naar Groningen komen om die uitzonderlijke samenstelling van voorstellingen te bekijken. Noorderzon was voor de derde keer het toneel voor de Directors Circle International; de conferentie van Amerikaanse theaterprogrammeurs en vertegenwoordigers van beeldbepalende festivals op alle continenten.

De vrijwilligers en crew
De vrijwilligers en de crew van Noorderzon zijn zonder meer het visitekaartje. Meer dan 800 mensen werkten vrijwillig bijna 40.000 uur voor het festival. Noorderzon bestaat niet zonder de inzet van al deze prachtige individuen, die gezamenlijk de geest van 25 jaar festival bij zich dragen, uitdragen en hebben gemaakt.

Green Key en toegankelijkheid
Noorderzon is in 2015 voor de 5e maal bekroond met een Green Key keurmerk (niveau goud!) voor duurzame festivals. Tijdens deze editie heeft opnieuw een keuring plaatsgevonden. Noorderzon hoopt ook komend jaar dit keurmerk te kunnen voeren. Festival 5D onderzocht voor het vierde jaar Noorderzon op het gebied van toegankelijkheid voor minder-validen; de rapportage volgt binnenkort.

Kunstrel
“Op de tweede dag van het festival ontstond een kunstrel rond een kunstwerk in de openbare ruimte. Een kunstwerk dat Noorderzon vanwege een incident tijdelijk moest sluiten in verband met veiligheid, de oplossing voor heropening zou de volgende ochtend gezamenlijk met curator SIGN gezocht worden, maar vanwege een voorbarig krantenartikel was dit niet mogelijk. Een praktische actie passend bij de zorg voor het welzijn van medewerkers en bezoekers van een groot publieksfestival werd ineens onderdeel van een principiële, symbolische discussie waarin er geen ruimte was voor niet-sexy praktische argumenten”.

Noorderzon 2016 vindt plaats van 18 tot en met 28 augustus.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden