UMCG start biobank Transplantlines

18 aug 2015, 8:50 Nieuws
umcg1
Google Maps

Het Universitair Medisch Centrum Groningen(UMCG) Transplantatie Centrum start met een nieuw onderzoek, Transplantlines.

Tijdens dit onderzoek worden 3.000 patiënten met een donororgaan gedurende 30 jaar gevolgd. Gegevens worden verzameld en lichaamsmaterialen opgeslagen in een biobank. Het doel is om een meer op de individuele patiënt afgestemde behandeling te ontwikkelen, waardoor patiënten gezond ouder kunnen worden met een donororgaan.

De langetermijnresultaten laten nog flink te wensen over. Patiënten die een donororgaan hebben ontvangen, krijgen na transplantatie vaak allerlei gezondheidsproblemen, zoals onder andere "obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, jicht, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, versleten heupen, botontkalking, nierfunctiestoornissen, huidkanker, ondervoeding en diarree", meldt het UMCG.

De problemen zijn divers, maar komen bij alle transplantatiepatiënten voor, ongeacht of zij een nier, lever, hart, longen, alvleesklier of dunne darm als donororgaan hebben ontvangen. Het UMCG transplanteert al deze organen.

Transplantatiepatiënt gevoeliger

Patiënten met een donororgaan slikken veel medicijnen om afstoting van het orgaan te voorkomen en veel antibiotica om infecties te behandelen. De verwachting is dat dit medicijngebruik de darmflora van deze patiënten verstoort en dat mede hierdoor de patiënten veel gevoeliger zijn voor gezondheidsproblemen dan mensen die geen donororgaan hebben ontvangen.

De eerste patiënten zijn inmiddels opgenomen in het onderzoek. De verwachting is dat het aantal deelnemers over vijf jaar uitgegroeid is tot 3.000 patiënten met een donororgaan of die daarvoor op de wachtlijst staan.

Transplantlines is de eerste grote biobank die wordt opgezet in de Eurotransplant-regio.