Provincie steunt varen op waterstof

Foto: Provincie Groningen

Het project ‘Waterstof in Schepen Lauwersoog’ ontvangt een subsidie van 50.000 euro van de provincie Groningen. Hierbij maken ondernemers in de haven gebruik van waterstof voor hun schepen. Het uiteindelijke doel is dat de scheepsvloot van Lauwersoog volledig fossielvrij wordt.

Overeenkomst

De ondernemers hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor een onderzoek dat in de tweede helft van dit jaar wordt uitgevoerd, meldt de provincie. De bedoeling is dat in 2019 gestart wordt met een aantal pilots. Het gaat om proeven waarbij bijvoorbeeld rondvaartboten, garnalenkotters en charterschepen varen op waterstof.

Duurzame coalitie

De ondernemers zijn onderdeel van de coalitie Duurzame Haven Lauwersoog. Een coalitie waarin ondernemers, gebruikers van de haven en organisaties die belang hebben bij een duurzame Waddenzeehaven, in samenwerken.

Op 7 juli werd er al een startsein gegeven voor dit project. Daarbij werd symbolisch een miniatuurschip op waterstof te water gelaten.

Het project past in het Programma Lauwersoog, waarin de provincie samen met gemeente De Marne, ondernemers en de visserij van Lauwersoog een duurzame, toekomstgerichte vissershaven en een aantrekkelijke plek voor toeristen willen maken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden