Fotoserie van geslaagde Koningsdag

Al vroeg vrijdagochtend ontwaakte de stad Groningen. Koning Willem-Alexander vierde zijn 51ste verjaardag, samen met Koningin Maxima, hun dochters en Amalia, Alexia en Ariane.

Ook prins Constantijn en prinses Laurentien, prins Maurits en prinses Marilène, prins Pieter-Christiaan, prins Bernhard en prinses Annette en prins Floris en prinses Aimée vierden Koningsdag mee in Groningen. De 48-jarige echtgenote van prins Pieter-Christiaan, prinses Anita, kon wegens ziekte niet aanwezig zijn.

Burgemeester Peter den Oudsten en commissaris van de Koning René Paas heetten het gezelschap welkom.

Alle vrouwelijke leden van het Koningshuis kregen een mooi boeketje bloemen door verschillende voetballers van diverse clubs in FC Groningen-shirt.

Vervolgens sprak Kinderburgemeester Jarvo het Koninklijk gezelschap toe.

Hierna volgde de wandeling langs verschillende sidekicks.

 

De dag bracht sport, zoals voetbal door kinderen van verschillende voetbalclubs en een clinic door Ronald Koeman, urban dans en robotica op het Martinikerkhof.

In de Martinikerk traden het Noord Nederlands Orkest (NNO) en dansers van Club Guy & Roni op, tegen de achtergrond van een uitvergroot kunstwerk uit het Groninger Museum.

De Grote Markt stond deels in het teken van de aardbevingsproblematiek, waarbij het gezelschap uitgebreid de tijd nam om diverse bewoners te woord staan. Het andere gedeelte stond in het teken van energietransitie: van aardgas naar waterstof. Alternatieve vormen van energie-opwekking, met studenten en scholieren.

Op het Waagplein liet Groningen zich zien als sociale en betrokken stad met onder meer Flashmobs, zang van het Vluchtelingenkoor, Jong van Hart met dans en presentaties van maatschappelijke initiatieven.

In de Boteringestraat werd Groningen als popstad gepresteerd met Eurosonic Noorderslag. De verrassing was het optreden van de winnaar van de Popprijs dit jaar ‘Kensington’. De familie genoot zichtbaar van het optreden.

Ook de minicollege van Nobelprijswinnaar in de scheikunde Ben Feringa en zijn team over de ‘Nano-auto’ viel in de smaak. Prins Maurits en prinses Marilène werden hartelijk begroet bij Diner Café Soestdijk, waar beiden werkten in hun studententijd en elkaar hebben ontmoet. Het paar kreeg van oud-collega’s nog een werkshirt van destijds aangeboden.

Het hele gezelschap nam tijdens de wandeling door de binnenstad de tijd voor veel handen schudden, samen op de foto gaan en hadden zichtbaar plezier.

Aan het einde van de route stond de Vismarkt vol met publiek en sloot Koningsdag af met het optreden van Arnold Vreeman, rapper Diggy Dex en Izaline Calister onder begeleiding van het Noordpool Orkest. Samen zongen zij ‘Mien Grunneger Stad’.

Koning Willem-Alexander bedankte iedereen voor zijn inzet voor een geslaagde Koningsdag.’Jullie staan voor je zelf’ Jullie kunnen feest vieren. Anderen praten erover, maar jullie doen het gewoon!’, aldus de koning. ‘Groningen en de Ommelanden zijn samengekomen en hebben laten zien dat ze beide één zijn’.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen