Eerste continue algensensor in het Paterswoldsemeer

Foto: CC BY - SA 3.0 / Wikipedia Commons/ Paterswoldsemeer/ Wutsje

Het Paterswoldsemeer krijgt een algensensor, meldt waterschap Noorderzijlvest donderdag.

De algensensor, de ECOWATCH, is een nieuwe technologie om de groei en bloei van algen te volgen, waaronder ook de schadelijke blauwalg. Het waterschap verwacht door de meetgegevens van de sensor sneller en efficiënter in te kunnen grijpen wanneer overmatige bloei van blauwalg dreigt. Zwemmers kunnen daardoor ook bij warm weer vaker genieten van een duik in het Paterswoldsemeer in de toekomst.

Blauwalg
Blauwalg is een kleine, voor het oog onzichtbare bacterie in het water die huidirritatie en darmklachten kan vooroorzaken en die een blauwgroene laag op het water kan vormen.

Blauwalg beter voorspellen
De algensensor komt op een paal ín het water en registreert continu de weerkaatsing van het licht op het water en de helderheid van het water. Het waterschap kan de kwaliteit van het water nauwgezet volgen en voorspellen waar (blauw-)algenbloei gaat optreden. Zo kan het waterschap sneller en effectiever maatregelen nemen om de waterkwaliteit te verbeteren.

Proef algensensor
De ECOWATCH wordt getest tot eind 2016 bij het Paterswoldsemeer. De resultaten worden getoetst en gebruikt om het prototype van de sensor te verbeteren. Als de ontwikkelfase op het Paterswoldsemeer doorlopen is, wordt de serieproductie van de sensor opgezet. Vervolgens kunnen waterschappen de sensor op meer locaties inzetten.

Samenwerkende partners
De samenwerkende partners zijn Waterschap Noorderzijlvest investerend in deze innovatieve technologie, de bedrijven BlueLeg Monitor uit Sneek en Water Insight uit Wageningen, die de technologie hebben ontwikkeld en Incas3 uit Assen, als onderzoeksinstituut verantwoordelijk voor de samenbouw en het testen van het prototype.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen