RIVM waarschuwt voor toename tekenbeten

Foto: CC BY-SA 3.0 / Wikipedia Commons/ Willem Hogenhout

In de maand juli worden naar verwachting een half miljoen mensen gebeten door een teek, blijkt uit meer meldingen van tekenbeten via Tekenradar.nl.

Dat is aanzienlijk meer dan vorige jaren. Ook in de maanden mei en juni waren meer meldingen van tekenbeten, melden RIVM en Wageningen Universiteit.

Een mogelijke oorzaak is de aanwezigheid van meer muizen in Nederland, zo stelt Kees van den Wijngaard van het RIVM. Teken zuigen graag bloed bij muizen. De larven en nimfen gebruiken het bloed van de muis om naar een volgend levensstadium te komen, en de vrouwtjes gebruiken het bloed om eitjes te kunnen leggen.

Het is de komende tijd extra belangrijk dat mensen zich goed controleren op tekenbeten na een bezoek in de natuur.  Hoe langer een teek in de huid zit, hoe groter de kans dat een teek ziekteverwekkers overdraagt.

Signalen van de ziekte van Lyme
Verschijnt een ringvormige vlek of krijgt men griepachtige of andere klachten na een tekenbeet, neem dan contact op met de huisarts. Dit kunnen namelijk signalen zijn van de ziekte van Lyme.

“2 procent van de mensen met een tekenbeet krijgt de ziekte van Lyme”, aldus Van den Wijngaard. Het is belangrijk de komende periode dat mensen die buiten in de natuur zijn geweest hun lichaam controleren op teken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden