Ruim 12.000 deelnemers aan fakkeltocht tegen gaswinning

De Vismarkt was vrijdagavond gevuld met duizenden mensen met een saamhorigheid door de ellende die de gaswinning al jaren met zich meebrengt.

Ruim 12.000 deelnemers werden voorafgaand aan de fakkeltocht tegen de gaswinning in de provincie toegesproken door Derwin Schorren van de Groninger Bodem Beweging. Een betoog met ‘waarom en genoeg is genoeg!’

Geen veiligheid in huizen voor bewoners en kinderen. Doordat het overvol was op de Vismarkt werden de demonstranten al gevraagd al vast aan de tocht te beginnen, ook al waren de speeches nog niet afgerond.

Vervolgens kwam burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum aan het woord die vertelde dat in plaats van ‘leveringszekerheid het zou moeten gaan om leefzekerheid’.

Ook Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP) strijdend voor de belangen van Groningers sprak de menigte passievol toe. Mensen voelen zich niet veilig. Zelfs als de gaswinning zou stoppen zijn de gevolgen nog jaren voelbaar.

Fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks en Jorien de Lege van Milieudefensie stonden ook op het podium om de Groningers een hart onder de riem te steken.

Directe aanleiding voor de tocht is de recente aardbeving in Zeerijp. Het stoppen of terugbrengen van gaswinning, en geen woorden maar daden vanuit Den Haag is het enige wat Groningen wil, dat zijn de geluiden uit vele monden die deelnamen aan de tocht.

‘Groningen schrijft Geschiedenis’

Groningen heeft geschiedenis geschreven met zoveel demonstranten. Veel bestuurders uit de regio, vertegenwoordigers van gemeenten, organisaties als UMCG, FC Groningen, Stichting de Hoven en politici uit Den Haag, zoals SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman, fractievoorzitter Jesse Klaver van Groenlinks, Liesbeth van Tongeren en Henk Nijboer van de PvdA liepen met de demonstratie mee.

Zoals Jesse Klaver zei: ‘niemand zou zo mogen leven’.

Veiligheid, het stoppen van de ellende, de schades aan de huizen, het strijden voor recht allemaal door de gaswinning van de NAM, zorgt voor veel verdriet en opstandigheid en ‘vertrouwen op een goede afloop is er niet’.

Tijdens de demonstratie stonden meer dan dertig opgestelde tractoren, die spontaan achter de bussen van Loppersum waren aangereden om de demonstratie steun te betuigen. In een lange rij werd geclaxonneerd en geknipperd met de lichten naar de mensen.

De eindstand van de actie van Dagblad van het Noorden om een digitale fakkel voor Groningen aan te stekken is ruim 53.000 digitale fakkels.

In Noord Nederland luidden ook 34 kerken de klok uit solidariteit met de gedupeerden en als protest tegen de gaswinning.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden