Fakkeltocht Genoeg = Genoeg!

Foto: You Tube/ Beeldcitaat {RTV Noord}

Duizenden mensen zullen vandaag meelopen met de grote fakkeltocht onder de noemer ‘Groningen is het zat!!! Genoeg = Genoeg’.

De fakkeltocht is georganiseerd door Groninger Bodem Beweging in samenwerking met Milieudefensie, Houd Groningen Overeind, Code Rood, Fossielvrij Groningen, Platform Kerk en Aardbeving, Van Graan naar Banaan en het Groninger Gasberaad. De fakkeltocht wordt georganiseerd nadat de provincie Groningen opnieuw is getroffen door een beving van 3.4, dat gevoeld werd door de hele provincie.

Solidariteit

De aanvang van de tocht is om 19.30 uur op de Vismarkt met een kort podiumprogramma, waarna het vertrek om 20.00 uur is. Veel mensen sluiten uit solariditeit aan bij de fakkeloptocht tegen de gaswinning. Ook Sandra Beckerman, Jesse Klaver en Liesbeth van Tongeren sluiten aan bij de fakkeloptocht.

Ook veel organisaties zoals het UMCG, de universiteit van Groningen, de Hanzehogeschool, FC Groningen en ESNS roepen op om ook van buiten de provincie mee te lopen.

Een vertegenwoordiging van vrijwel alle Groningse gemeenten, Groningse Woningcorporaties en veel bestuurders uit het gebied zijn ook aanwezig. De supportersvereniging van FC Groningen roept haar leden ook op mee te lopen.

De gemeente Loppersum zet gratis bussen in voor inwoners die mee willen lopen. De bussen staan vanaf 17.45 uur klaar op het station in Loppersum. Vanaf 22.30 uur vertrekken de bussen weer terug naar Loppersum.

De organisatie verstrekt zelf fakkels. De Natuur en Milieufederatie roept op geen fakkels zelf mee te nemen. Spandoeken en vlaggen mogen wel mits de mensen dan achter aansluiten en afstand houden van de fakkels.

Programma

De start is om 19.30 uur op de Vismarkt. De opening wordt verricht door Derwin Schorren van de Groninger Bodem Beweging. Aan het woord komen ook burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum, Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP), fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks en Jorien de Lege van Milieudefensie.

Het Klimaatkoor zal onder leiding van de Utrechtse muzikant Florian Wolff de fakkeltocht inluiden met een speciale protestversie van het Gronings volklied. De tekst wordt op grote schermen geprojecteerd zodat iedereen het kan meezingen. Om 20.00 uur begint de tocht.

Route

De route is anders dan vorig jaar, doordat het festival Eurosonic Noorderslag gelijktijdig op meerdere plekken in de stad plaats vindt.

De fakkeltocht begint vrijdag om 19.30 uur op de Vismarkt in Groningen. Daarna gaat de route langs het Akerkhof – Brugstraat – Hoge der A – Noorderhaven -Lopendediep – Spilsluizen – Turfsingel – Schuitendiep – Kattendiep – Gedempte Zuiderdiep – Herestraat – Vismarkt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden