Martini Ziekenhuis organiseert ‘Martini Allergieweek’

Foto: Communicatie Martini Ziekenhuis

Het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) van het Martini Ziekenhuis start zaterdag 13 juni met een week die in het teken staat van allergie bij kinderen.

Deze avond kunnen gezinnen met een kind dat onder behandeling is bij het MACK zorgeloos aanschuiven bij een allergeenvrij buffet.

Opening nieuwe website: Kindenallergie.nl – Voor ouders door ouders
Bij de start van de Martini Allergieweek wordt de nieuwe website www.kindenallergie.nl geïntroduceerd. Door ouders, voor ouders: een site vol handige ideeën, tips en ervaringsverhalen voor en over kinderen met een voedselallergie. Op deze pagina ziet u wie we zijn, wat we te maken hebben met allergie en waarom we het belangrijk vinden deze website beschikbaar te maken. De site is een samenwerking tussen ouders en zorgverleners.

V.l.n.r.  Zwanette, Elice, Anouk en Nynke door Linda's lens
V.l.n.r. Zwanette, Elice, Anouk en Nynke door Linda’s lens

Martini Allergie College: Feiten en Fabels van allergie
Dinsdag 16 juni organiseert MACK het Martini Allergie College. Allergie is de meest voorkomende chronische ziekte en steeds meer mensen hebben er last van. Bent u benieuwd naar de laatste inzichten over voedsel- en inhalatieallergie? Feiten en fabels van allergie worden gegeven tijdens het College.

Hoog verhitte melk
Het aantal kinderen waarbij een provocatietest wordt gedaan, is van 500 per jaar in 2012 gegroeid naar 700 per jaar in 2014. Met deze test wordt uitgezocht of een kind allergisch is voor bijvoorbeeld noten, melk, pinda’s, ei of soja.

Een van de nieuwste ontwikkelingen binnen de allergologie is de mogelijkheid om de tolerantie ontwikkeling te versnellen. ‘Door regelmatige inname van hoog verhitte melk bij een bewezen allergie voor melk kan het kind soms sneller gewone melk verdragen. Sinds 2014 worden provocatietesten met hoog verhitte melk verricht in het centrum. Als het kind dit verdraagt krijgen de ouders een schema met adviezen voor dagelijkse inname van hoog verhitte melk. Na zes tot negen maanden wordt er opnieuw gekeken of ze gewone melk verdragen.’

Op dit moment is het Martini Ziekenhuis het enige ziekenhuis in Nederland dat deze diagnostiek in combinatie met behandeling aanbiedt. In de tweede helft van 2015 worden naar verwachting de resultaten hiervan gepubliceerd.

MACK
Het MACK bestaat sinds 2011 en is een behandel- en expertisecentrum voor kinderen in de provincie Groningen maar ook tot ver daar buiten. Het multidisciplinaire staat onder leiding van kinderarts-allergoloog Gerbrich van der Meulen en kinderdiëtist Irene Herpertz. Het team bestaat uit 20 medewerkers, waaronder gespecialiseerde kinderartsen en verpleegkundigen maar ook speciale dieetkoks.’

Opgave Martini Allergie College kan via: www.martiniziekenhuis.nl/mack. Er is plaats voor 70 deelnemers. Er zijn nog plaatsen beschikbaar.

16 juni van 19.00 – 21.00 uur, Martini restaurant in het Martini Ziekenhuis.

Voor meer informatie: martiniziekenhuis.nl/mack.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden