UMCG coördineert groot Europees onderzoek naar oorsuizen

Foto: De Redactie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start samen met zeven andere instellingen in Europa een groot project (TIN-ACT) om onderzoek te doen naar oorsuizen (tinnitus).

De onderzoekers hopen hiermee de biologische mechanismen te ontrafelen die de basis vormen voor het ontstaan van oorsuizen, meldt het UMCG.

Oorsuizen

Mensen, die last hebben van oorsuizen horen geluiden, zoals een piep, zoemen, tikken, sissen of fluiten, die niet van buiten het hoofd afkomstig zijn. Oorsuizen ontwikkelt zich bij dertig procent van de mensen met gehoorverlies, ondanks dat de oorzaak onbekend is.

Ongeveer tien tot vijftien procent van de bevolking heeft last van oorsuizen. Eén tot vier procent ondervindt hiervan zeer ernstige hinder. Voorzichtige schattingen gaan uit 50 miljoen mensen met oorsuizen in Europa.

De onderzoekers gaan ervan uit dat door een verstoring met betrekking tot het gehoor veranderingen in de hersenen ontstaan die zich uiten in oorsuizen. Dit zou betekenen dat oorsuizen geen ziekte is, maar een symptoom van spontane activiteit in een bepaald gebied in de hersenen, dat resulteert in de waarneming van geluid.

Onderzoek

In totaal worden vijftien promovendi opgeleid die onderzoek gaan doen naar wat oorsuizen veroorzaakt. Ook wordt onderzoek gedaan naar methoden om oorsuizen vast te stellen en mogelijke behandelingen.

Voor het onderzoeksproject is bijna vier miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie.

Het onderzoeksproject is een combinatie van dieronderzoek en mensgericht onderzoek is. De drie onderzoekers die in Groningen worden opgeleid gaan onder meer onderzoek doen naar afwijkingen in hersenactiviteit bij mensen met behulp van MRI-scans en in diermodellen. Het onderzoeksproject duurt vier jaar.

Deelnemers TIN-ACT

TIN-ACT staat voor Tinnitus Assessment Causes and Treatments.

Andere deelnemende instellingen aan het onderzoeksproject zijn: Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), University of Nottingham, Universitätsklinikum Erlangen, Charite Universitätsmedizin Berlin, Oticon, Widex, Cochlear Research and Development. Verder zijn ook diverse partnerorganisaties bij het project betrokken: European Federation of Hard of Hearing People, European Association of Tinnitus Associations, Eurogrant, Hertz Training for Scientists, TinnitusHub, Technical University of Denmark en Siemens Healthineers.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden