Nieuwe spoorverbinding Roodeschool – Eemshaven bijna klaar

Foto: © Wouter Smit.

Vrijdag werd het laatste deel van het spoor voor de nieuwe spoorverbinding Groningen – Eemshaven gelegd. Dit deden Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van de provincie Groningen, Jan Mulder, directeur Regio Noord-Oost van ProRail en burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond op de Borkumkade in de Eemshaven.

De aanleg van drie kilometer nieuw spoor van Roodeschool naar de Eemshaven is daarmee bijna klaar.

De trein tussen Groningen en Roodeschool rijdt straks direct door naar de haven. Reizigers kunnen in het voorjaar van 2018 vanuit Groningen rechtstreeks met de trein naar de Eemshaven. Een goede verbinding over het spoor naar de Eemshaven is economisch en maatschappelijk van belang. Forenzen en toeristen hebben veel baat bij de verlengde spoorlijn. De nieuwe verbinding zal met de rechtstreekse aansluiting op de boot voor een flinke groei van het aantal reizigers zorgen.

Op doordeweekse dagen in het laagseizoen rijdt de trein drie keer per dag naar de Eemshaven en in het hoogseizoen vier keer per dag.

Spoor

Het bestaande spoor is verlengd met drie kilometer nieuw (buitendijks) spoor. Daarnaast is ongeveer 4,3 kilometer bestaand goederenspoor tussen Groningen en Roodeschool aangepast, zodat dit straks geschikt is voor personenvervoer. Ook komen er twee nieuwe stations. Het station van Roodeschool wordt verplaatst en de Eemshaven krijgt een nieuw station.

Samenwerking

Voor het doorrijden van de trein naar de Eemshaven is een investering van 25,8 miljoen euro nodig. Het project wordt gefinancierd en mogelijk gemaakt door: het Rijk, de provincie Groningen, AG EMS, ProRail, Arriva, Groningen Seaports, gemeente Eemsmond, Stadt Borkum, Landkreis Leer, EDR/Land Niedersachsen en de Kamer van Koophandel Noord, Interreg IV-A/ EFRO.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden