Gronings verzet: Bloemen voor de helden in de gaswinningsstrijd

Foto: Publiek Domein

Maandag is de Groningse (stadse) feestdag Groning(en)s ontzet. De SP heeft die dag voor dit jaar symbolisch omgedoopt tot Gronings verzet.

Het is volgens de SP een dag voor stad en Ommeland om de helden in de strijd tegen de gaswinning in het zonnetje te zetten.

De SP zal de hele middag met een bus door Groningen rijden om verschillende helden een groot kleurrijk veldboeket te bezorgen.

SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman: “Veel Groningers strijden al zo lang voor verlaging van de gaswinning en voor herstel van de schade. Luidruchtig of in stilte, samen of alleen. Dat is vermoeiend en zou niet nodig moeten zijn. Ik ben trots op hen en wil ze daarom eren met een mooie bos bloemen”. Beckermans bloementoer doet onder andere Loppersum, Zijldijk, Usquert, Bedum en Garmerwolde aan.

Bloeiend verzet: bloemenveld als monument

Het kamerlid hoopt dat de actie een opmaat is naar een veel grotere actie deze herfst. Beckerman: “Ik krijg zoveel mooie reacties op mijn aankondiging dat we helden willen eren met bloemen. Er zijn zoveel Groningers die een eerbetoon verdienen. Omdat we helaas niet iedereen bloemen kunnen bezorgen zijn we nu bezig met iets groters. Een bloembollenveld. Een symbool van protest maar vooral een monument van en voor alle helden.”

Het monumentale bloemenveld heeft inmiddels de naam ‘Bloeiend verzet’ gekregen. Het plan is om in november een dag te houden om samen met de helden de bollen te poten. In oktober zouden overal in het land bloembollen uit solidariteit worden verkocht.

Beckerman: “Ik hoop echt dat het lukt om dit op te zetten. Daar is wel de hulp en steun voor nodig. Dit moet een monument van en voor ons allen worden.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen