Besluit RVS: Gaswinning cluster Eemskanaal mag doorgaan

Foto: CC BY 2.0/Thijsnl

De gaswinning ten oosten van de stad, in het cluster Eemskanaal, mag doorgaan.  Dit heeft de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (RVS) bepaald in een voorlopige uitspraak van vandaag 29 mei 2015.

Spoedprocedure:
Enkele inwoners van de stad Groningen hadden een spoedprocedure aangevraagd, omdat ze willen dat de gaswinning in dit gebied wordt stilgelegd. Volgens hen brengt gaswinning uit het cluster Eemskanaal aanzienlijke veiligheidsrisico’s met zich mee. De voorzieningenrechter ziet na afweging van de betrokken belangen geen aanleiding om de gaswinning uit dit cluster terug te brengen.

De rechter wijst er in deze voorlopige uitspraak op dat voor een grondige beoordeling van alle bezwaren tegen het instemmingsbesluit nader onderzoek nodig is. Dat kan niet in deze spoedprocedure waarin snel een voorlopige uitspraak moet worden gedaan.

Het instemmingsbesluit van de minister van januari 2015 maakt het mogelijk om in het Groningenveld in 2015 maximaal 39,4 miljard Nm³ gas te winnen.

De rechter bepaalde op 14 april 2015 dat uit de clusters in en rond Loppersum voorlopig alleen gas mag worden gewonnen als dat op andere locaties niet meer mogelijk is en als dat vanuit een oogpunt van leveringszekerheid noodzakelijk is.

De Raad van State houdt in september een rechtszitting waarin alle 42 beroepschriften uitgebreid inhoudelijk worden behandeld. Hierna volgt een definitieve uitspraak.

Lees hier de voorlopige uitspraak van de RVS.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden