NVWA waarschuwt voor besmette eieren

Foto: Publiek Domein

Consumenten worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gewaarschuwd om eieren met de bedrijfscode X-NL-40155XX op de verpakking niet te eten.

Het gehalte van de schadelijke stof fipronil is daarin zo hoog dat consumptie acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid, meldde de NVWA maandag.

De eieren worden op dit moment teruggehaald uit de schappen. Het advies aan consumenten is de eieren weg te gooien.

Ook waarschuwt de NVWA geen eieren te eten met de codes: X-NL-43113XX, X-NL-43326XX, X-NL-43835XX, X-NL-42766XX, X-NL-42071XX, X-NL-43514XX, X-NL-41679XX, X-NL-43879XX, X-NL-43640XX, X-NL-42659XX. Deze eieren bevatten een fipronil-gehalte dat hoger is dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen.

Ouders wordt aangeraden om voorlopig hun kind uit voorzorg geen eieren met deze codes te laten eten.

Op de site van de NVWA staan de betreffend eicodes ook vermeld. De lijst op deze site wordt aangepast aan de hand van uitslagen van geanalyseerde ei-monsters in de loop van de week.

Fipronil

Fipronil is een insecticide dat tegen luizen, vlooien en teken wordt gebruikt. Het middel mag niet worden gebruikt bij dieren, zoals kippen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt fipronil als ‘matig toxisch’ voor de mens. Het kan in grote hoeveelheden schade aanbrengen aan lever, nier of schildklier. De stof kan bij langdurige consumptie schadelijk zijn voor de gezondheid.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden