Herdenkingstocht ‘Gedenk Huizinge!’

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ I, Pieter Kuiper

Het is woensdag 16 augustus 5 jaar geleden dat de door gaswinning veroorzaakte aardbeving in Huizinge plaatsvond. De beving met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter was de zwaarste beving tot nu toe in Groningen.

Verschillende organisaties organiseren die avond een herdenkingstocht naar de kerk van Huizinge. ‘Daar zal kort worden stilgestaan bij de gevolgen van de gaswinning in Groningen en bij wat de provincie nog te wachten staat,’ melden de organisaties.

‘Schokgolf’

De kerkklokken in Huizinge en de regio zullen om 22.30 uur luiden. Dat was het moment van de beving in 2012. Het is het signaal voor deelnemers om terug te lopen, ‘als een schokgolf die vanuit Huizinge over de provincie uitwaaiert.’

De deelnemende organisaties bieden op hun site ook een poster aan met de tekst: ‘Dit huis staat nog…’ Het verzoek is deze poster op 16 augustus op de voordeur te hangen.

De herdenking van deze grote beving als gevolg van de gaswinning vijf jaar geleden wordt georganiseerd door onder andere de Groninger Bodem Beweging, het Groninger Gasberaad, Milieudefensie, VanGraanNaar Banaan, Houd Groningen Overeind, Platform Kerk en Aardbeving.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden