Hondsdagen starten met wisselvallig weer

Foto: Publiek Domein

De Hondsdagen starten dit jaar met wisselvallig weer. Het is half tot zwaar bewolkt en soms valt er een bui.

Officieel zijn de Hondsdagen geen weerkundige term, maar de periode die vandaag start tot ongeveer 20 augustus, staat vaak garant voor broeierig en explosief weer.

Betekenis van de hondsdagen in de weerkunde

Weerkundig staat de eerste dag van de hondsdagen gelijk aan het weer in de volgende vier tot zes weken. De hondsdagen kenmerken zich over het algemeen door warm, vochtig weer met af en toe een fikse onweersbui, veel regen in korte tijd en lokaal wateroverlast.

De Hondsdagen zijn genoemd naar de ster Sirius (Hondsster) van het sterrenbeeld De Grote Hond. Tijdens de Hondsdagen is deze ster niet te zien. In Nederland is de tijd van de Hondsdagen gemiddeld de warmste van het jaar.

Ook zijn er weerspreuken verbonden aan de Hondsdagen. Sint-Margriet of Pisgriet, 20 juli, is de naamdag van Margaretha van Antiochiƫ. Pisgriet wordt beschouwd als eerste dag van de hondsdagen.

Vanouds her is deze dag belangrijk voor boeren en buitenlui. Volgens zeggen is het weer op Pisgriet bepalend voor het weer op de daarop volgende weken.

Volgens de legende was het zo dat Margriet een goede daad had gedaan en dat zij als beloning dat waar zij mee zou beginnen, zes weken ononderbroken vol zou kunnen houden, zonder ook maar een moment moe te worden.

Het woord hondenweer is afgeleid van het oud-Nederlandse woord ondeweer. Dit betekent zeer slecht weer

Na de hondsdagen volgen nog kattendagen oftewel de drie dagen die volgen op de hondsdagen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden